Горещи новиниОбщество

За 68 хиляди лева бе ремонтирана сградата на Военноисторическия архив, институцията чества 70 години от създаването си

С водосвет бе открита обновената публична читалня и административната част от сградата на Държавния военноисторически архив във Велико Търново.  Гости на церемонията бяха доц. д-р Михаил Груев – председател на Държавна агенция „Архиви“, областният управител Георги Гугучков, началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Иван Маламов и професорите Милко Палангурски и Пламен Павлов като представители на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и редовни ползватели на архива. Символично лентата бе прерязана от директора на Военноисторическия архив Светлин Радев и от Михаил Груев, който в поздравлението си изтъкна, че това е и един акт на благодарност към цялата всеотдайна работа през годините.

А обновяването съвпада и е добър подарък за 70-годишнината на институцията. Церемонията беше съпроводена и с откриване на изложбата „70 години Държавен военноисторически архив. Живот, призвание, отговорност“, подредена в приемната.

Ремонтът е за 68 хиляди лева и е по програмата „Красива България”, като приносът на агенция „Архиви” е 58 % самоучастие. С тези средства освен обновяване на читалнята, е подменена подовата настилка и прозорците на сградата, част от вратите вече отговарят на изискванията за пожаробезопасност, а досегашното осветление е заменено с енергоспестяващо. Изграден е и нов санитарен възел за хора с увреждания. Основно ремонтирана е  лабораторията за реставрация, приемната също е с ново осветление, освежени са и помещенията с цел по-добри условия на труд и по-приятна среда за служителите на Военния архив. Това е първият по-мащабен ремонт на част от сградата от нейното построяване през 1974 г. Тя е първата на Балканския полуостров построена специално за архив, а не пригодена за тази цел. Открита е тържествено през май 1976 г.

Общо в агенция ДА „Архиви” се съхраняват 94 линейни километра ценни документи. „Опазването на този архив е само по себе си предизвикателство. А дигитализацията изисква големи финансови ресурси. Тя се върши от всички структурни звена на Агенцията, но темповете не са удовлетворителни, поне за мен. До сега са дигитализирани около 500 000 изображения, което е около 200 000 документи. Но на фона на десетките милиони документи това е нищожен обем. Разчитаме на Плана за възстановяване и развитие, където има пари за дигитализация, а ДА „Архиви” са бенефициент като институция, която заслужава внимание. Кандидатстваме и по Норвежката програма, разчитаме и на собствено финансиране от бюджета за следващата година. От програмите на ЕС очакваме да бъде оборудвано още през следващата година студио за дигитализация на аудио- и видеодокументи. Има работа за десетилетия напред. Що се отнася до Военния архив във Велико Търново, има още много какво да се прави, но първата крачка е факт. Ние се намираме в новата сграда, старата е в по-тежко състояние. Надяваме се още през следващата година да продължим с ремонтите тук”, коментира преди тържеството доц. Михаил Груев.

Приветствие към директора на Военния архив Светлин Радев и служителите му поднесе бригаден генерал Иван Маламов, който ги поздрави за обновената читалня и административна сграда. „С удоволствие ви поздравявам от името на академичната общност на Националния военен университет и от свое име по повод 70-та годишнина от създаването на Държавния военноисторически архив. Експозицията е доказателство за значението и ролята на Държавния Военноисторически архив като институция с общонационално значение“, каза началникът на Военния университет.

По-нататъшни успехи от името на ВТУ пожела проф. Милко Палангурски и най-вече да Архивът да продължи съхраняването на богатството в това място на наука. В краткото си слово той вметна, че в момента Турция разпродава архива си заради срива на лирата, отворен е и част от военния й архив. Професорът използва присъствието на директора на ДА „Архиви”, за да призове да се възползваме от възможността да придобием още архивно богатство от времето на Османската империя. Така Военноисторическия архив ще продължи да бъде център на нови научни дирения. В отговор на призива му прозвуча добрата новина, която Михаил Груев оповести, а именно, че през април следващата година предстои подписване на спогодба с Турция в областта на архивното дело. „Всички знаят колко добри са впечатленията на хора от цяла България, които работят с Държавния военноисторически архив. Този колектив със Светлин Радев начело върши една чудесна работа, която надхвърля многократно мащабите на Велико Търново. Много често тук хората от Северна Македония намират потвърждение за своя български произход, защото все някой от техните деди е служил в българската армия. Това само доказва още един път, че Военният архив е живата памет на една нация”, заяви проф. Пламен Павлов.

Около 500 000 са архивните единици систематизирани в 3500 фонда. Или, това са около 10 линейни километра. Най-старата архивна единица, като комплекс от документи, са част от тези на Опълчението. Останалата се намира в Русия.

В подредената експозиция по повод 70-годишнината на Държавния военноисторически архив в документи и седем фотопана – за всяко десетилетие от развитието му, са изложени материали по създаването и организацията на деловодството и архивното дело в Българската армия. Могат да се видят снимка на първата сграда, която е била бивша столова на казармата, печатни издания на архива, награди, с които е удостоен и получени подаръци от чужди военни делегации. Има много снимки и на личния състав, който през 2001 г. е наброявал цели 57 щатни служители, а днес са 23.

Ана Райковска

Сн. авторката

 

 

One thought on “За 68 хиляди лева бе ремонтирана сградата на Военноисторическия архив, институцията чества 70 години от създаването си

  • ЧЕСТИТА ГОДИШНИНА ! ЗДРАВЕ И ВСЕ ТАКА ВСЕОТДАЙНИ В РАБОТАТА СИ ! ПАЗЕТЕ С ДОСТОЙНСКТО И ЧЕСТ БЪЛГАРСКИТЕ СВЕТИНИ, И ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ !!!
    С УВАЖЕНИЕ !!!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *