10-годишната Александра стана първото дете в региона с педиатрична ваксина срещу Covid-19

Във вторник бяха имунизирани 10 малчугани в областната болница

 

ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СТАРТИРА ИМУНИЗАЦИЯТА НА ДЕЦА ОТ 5 ДО 11 ГОДИНИ С ОДОБРЕНИТЕ ПЕДИАТРИЧНИ ВАКСИНИ СРЕЩУ КОРОНАВИРУС. В единствения пункт за поставяне на защитни препарати за малчугани, този в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, във вторник бяха сложени първи дози на 10 хлапета. Ангажирани в отговорните манипулации бяха д-р Даринка Игнатова и медицинската сестра Златка Анчева. Защитните препарати са произведени от компанията Pfizer-Biontech и за разлика от тези за възрастни, от тях се инжектира в пъти по-малко количество.

Първото дете в региона, което получи ваксина, бе 10-годишната Александра от Велико Търново. Тя дойде с майка си Даниела и сподели, че не се притеснява от имунизацията.

„В нашето семейство сме твърдо за ваксините, всички от възрастните сме с трета, бустерна доза и чакахме да дойде време за педиатричните ваксини. Не сме размишлявали дълго време дали да имунизираме дъщеря си. Ние сме разумни хора, вярваме във ваксините и в нашето здравеопазване. Убедени сме, че това е правилният начин да се справим с пандемията“, заяви майката на момичето.

Жената допълни, че никой от фамилията не е боледувал от коронавирус и отдава това на факта, че всички са имунизирани. Въпреки това в семейството спазват стриктно противоепидемичните мерки – дезинфекция, дистанция и дисциплина.

Първа игла във вторник получи и 9-годишният Виктор. Той бе доведен до имунизационния кабинет от майка си Мария Декова, която е лекар епидемиолог. Здравната специалистка подчерта, че изобщо не било трудно да вземе решение да ваксинира детето си. Самата тя се имунизирала още при първата пратка ваксини в България.

„Сега говорих с учителката в занималнята, където ходи сина ми. Тя и останалите педагози са тези, които възпитават децата, а самите те не са убедени, че трябва да се имунизират. Подклаждат това недоверие, четат информация от неправилни източници. Личните лекари и медиите трябва да правят по-добра пропаганда за имунизация. Не може постоянно да влизаме от локдаун в локдаун, да затварят училища, бизнеси, да страда цялата икономика. Откритията на 19 и 20 век са антибиотиците и ваксините, без тях милиарди хора нямаше да съществуват днес“, заяви д-р Декова.

Сред дошлите за ваксина деца бе и 15-годишно момче, чиито родители са от Русия и Франция.

Преди пристъпване към имунизация всички деца преминаха обстоен преглед. „Измерва се температурата, преглежда се гърло, бял дроб и се прави всичко останало, което включва консултация преди ваксинация. При установяване на липса на заболяване правим първа доза на ваксината. Следващата доза ще трябва да се постави след миниум 21 дни. След имунизацията децата остават под лекарско наблюдение в продължение на поне 15 минути“, обясни д-р Игнатова.

Тя уточни, че след поставяне на защитните препарати са възможни локални нежелани реакции от ваксината – на убоденото място да има зачервяване, лек оток и втрисане.

„Субстанцията от флакона се разтваря във физиологичен разтвор и се прави прецизна дозировка – 0,2 милиграма във всяка стерилна спринцовка. Ваксините се съхраняват в хладилник, а в един флакон има 10 дози“, заяви медицинската сестра Златка Анчева.

Препоръчва се децата, които се преболедували, да бъдат ваксинирани поне 6 месеца след оздравяването. Засега не се поставя бустерна доза при малчугани. Ефективността на ваксината е от 65 до 95 процента.

Имунизационният кабинет в МОБАЛ ще работи с деца отново на 29 декември.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. авторката

One thought on “10-годишната Александра стана първото дете в региона с педиатрична ваксина срещу Covid-19

  • 21.12.2021 в 17:25
    Permalink

    „Ефективността на ваксината е от 65 до 95 процента.“ Горе-долу добре е. Кой колкото го хване.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.