ПП „Възраждане“ – Велико Търново: Искат 31% скок на такса смет, но ще се повиши ли качеството на услугата?

Община Велико Търново да създаде мобилни пунктове, които да бъдат разположени по кварталите в старата столица по график и да приемат разделно събраните от гражданите отпадъци, защото бъдещата площадка в кв. „Чолаковци“ няма да е достатъчна, предлагат от ПП „Възраждане“. Гражданската позиция на партията за предстоящото повишаване на ТБО с 31% в община Велико Търново, както и за качеството на услугата чистота изразиха пред журналисти местните представители на партията Пенко Пенков и Дочка Иванова, както и новоизбраният народен представител Цвета Галунова. Преди това те са проучили как процедират в различни големи общини в България.

Друга тяхна идея е да се проведе обхватна разяснителна кампания сред населението и юридическите лица за разделното събиране на отпадъци, както и да се увеличат местата за поставяне на подземни контейнери с цел естетизиране на градската среда. Това, за което настояват, е Общинският съвет да завиши своя контрол за законосъобразността и резултатността на разходите за чистотата, както и да се подобри системата за отчетност и контрол на дейностите, свързани с чистотата.

„Ние не оспорваме законосъобразността на вдигане такса смет, а се интересуваме и настояваме да се повиши качеството на сметосъбирането и чистотата във Велико Търново. Срещу скока не виждаме конкретни мерки“, заяви Пенко Пенков. Според него няма публична информация какво е количеството на разделно събраната смет, както и каква част от нея е рециклирана и превърната в суровини. Няма и отчет за изпълнението на Програмата за управление на отпадъците, по която Великотърновският регион работи от 2015 г. Представителите на ПП „Възраждане“ считат, че се работи формално. Все пак те признаха, че не са поискали официално нужните документи и информация по темата от Общината по Закона за достъп за обществена информация.

Пенко Пенков ще се изказва на последната сесия на местния парламент и смята да зададе въпроса защо Община Велико Търново не участва в система за преработка на отпадъци, каквато има в Русе. А анаеробната преработка на биоотпадъците ще доведе до намаляване с 52% на общото количество.

Предложенията си представителите на ПП „Възраждане“ ще внесат за обсъждане в Общинския съвет.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

One thought on “ПП „Възраждане“ – Велико Търново: Искат 31% скок на такса смет, но ще се повиши ли качеството на услугата?

  • 21.12.2021 в 15:04
    Permalink

    Няма нужда от вдигането на такса смет. Просто махнете частните фирми от този доходоносен бизнес но гърба на държавата. Сметосъбирането трябва да се извършва от общински служители, което ще намали разходите на общината.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.