Предвиждат вдигане на такса смет в община Павликени през 2022 г.

Увеличението ще е с 1,5 промила върху данъчната оценка на имота

 

ПРЕЗ 2022 Г. ПРЕДСТОИ НАРАСТВАНЕ НА ТАКСА СМЕТ В ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ. Това съобщи кметът инж. Емануил Манолов по време на отчет на реализираните местни дейности и инициативи през отиващата си година. По думите му данъкът за битови отпадъци не е бил повишаван от 2018 г., а мотивите за скока са изцяло оправдани. Увеличението се налага заради ръста на минималната работна заплата, поскъпването на горивата и и цената за обработка на депото за сепариране.

„Предвиждаме повишението на такса смет да е с 1,5 промила. От 6,9 на 8,5 промила върху данъчната оценка на имота. Планираме да осигурим нов сметосъбиращ камион, защото такъв не е купуван от 6 години, а при този вид техника често има повреди и трябва да разполагаме с един нов за дългите разстояния. До година и половина трябва да имаме готовност за изграждане на клетка 2 на депото в Санадиново. Планираме подмяна на големите съдове за отпадъци и малките кошчета, защото част от тях са остарели, макар периодично да ги подменяме. Предвиждаме да закупим и камион за зелените отпадъци, защото този, с който разполагаме, не е достатъчен“, обясни градоначалникът.

В този ред на мисли инж. Манолов посочи, че общината е завършила успешно рекултивирането на старото депо и текат последни проверки в това направление.

Кметът заяви, че проектът за подмяна на водопроводната мрежа в Караисен и в Бяла черква, където се прави и цялостно асфалтиране на главната улица, е почти на финалната права.

„Строителството беше спирано за определени периоди, най-вече заради необходимостта от преработка на част от проектите, водопроводът в двете населени места е завършен на 100 процента, текат подготвителните работи за пътното строителство, но предвид ниските температури сме спрели временно дейностите“, уточни той.

Управникът съобщи, че от 2 месеца е факт тласкателният водопровод към Вишовград. Съоръжението оказва благотворно влияние на дебита на водата в селото и оставя в миналото водните неволи на живущите в малкото населено място.

В ХОД СА И ПОСЛЕДНИТЕ ДЕЙНОСТИ ПО ДВА КЛЮЧОВИ ПРОЕКТА, ЧИЯТО РЕАЛИЗАЦИЯ СЕ СЛУЧВА ИЗЦЯЛО СЪС СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА НА ОБЩИНАТА. Това са приютът за безпризорни кучета, който ще приеме 100 четириноги и ще реши проблема с бездомните животни, както и въвеждането на енергоефективни мерки за покрития плувен басейн. Водният обект ще разполага със соларна система за топла вода и газификация. Лентата на двете придобивки за Павликени ще бъде прерязана през януари 2022 г.

„Обновихме 8 улици с финансиране от Министерски съвет. 7 от тях са в Павликени и една в Бяла черква. Те са с много добро качество на изпълнение. Реновирахме изцяло Народно читалище „Братство -1884“. По-малките проекти със средства от капиталовата програма на общината са завършени с много малки изключения. Тези, които не бяха възложени, ще бъдат включени в новата програма след актуализация на сметките за строително-монтажни дейности“, посочи инж. Манолов.

Градоначалникът сподели, че сериозен финансов ресурс е бил отделен за справяне с пандемията. Уточни, че през 2021 г. са били организирани три дарителски кампании, чрез които са набавени пациентски монитори, кислородни апарати, преносим рентген за общинската болница и разкритите Covid отделения в нея.

От допълнителните средства, които общината е получила от Министерство на финансите, ще се закупи стационарен ехокардиограф и още 5 пациентски монитора за лечебницата. Междувременно болницата кандидатства по програма на здравното министерство за 160 000 лв. за строително-монтажни дейности – смяна на асансьор, поставяне на подходящи настилки и т.н.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.