Председателят на Съюза на писателите в Мурманск Иля Виноградов: „Политиката се променя, но дружбата, фестивалите и общият език остават”

43-годишният журналист връчи покана на кмета Георги Чакъров за побратимяване с град Кола

 

Иля Виноградов връчва поканата за побратимяване с Кола на кмета Чакъров.

ИЛЯ ВИНОГРАДОВ Е НА 43 Г., РОДЕН Е И ЖИВЕЕ В ГРАДА НА СЕВЕРНОТО СИЯНИЕ МУРМАНСК. Работи в областния всекидневник „Мурманский вестник”, който има половинвековна история и излиза в петхиляден тираж. Бил е кореспондент на ИТАР-ТАСС седем години. Писател, автор на 7 книги, повечето стихосбирки, сред които и стихотворения за деца. Член на Съюза на писателите на Русия. Председател на Мурманския клон на Съюза на писателите. Лауреат на четири конкурса, включително и за личен принос в развитието на културата и изкуствата в Мурманск, носител на награда от губернатора на областта.

Радетел за дружба между славянските народи, инициатор за втория славянски поход през 2018 г., който бе посрещнат и в Полски Тръмбеш. Женен, с дъщеря на 10 г., която се казва Рада. Съпругата му Мария е учен и работи в Мурманския университет. Семейството е идвало няколко пъти в България. На 6 декември т. г. Иля Виноградов пристигна в Полски Тръмбеш, за да връчи покана за побратимяване на кмета Георги Чакъров с град Кола. Журналистът връчи и награди за принос на българи в отношенията с Русия. Благодарствените грамоти бяха раздадени 35 г. след като България подарява на Мурманск първия паметник на Кирил и Методий. Според него политиката се променя, но дружбата, фестивалите, общият език и проектите остават. Самият той не е бил изкушен от политиката и не членува в партия. Във вестника отговаря основно за културни събития. Журналистът споделя още, че в Мурманск, който сега е с население близо 300 000 души, работа има основно заради пристанището, където водата никога не замръзва. Сега в огромния град е сезонът на северното сияние и 40 дни е нощ.

ЗАЩО ИЛЯ ПРОПЪТУВА ОКОЛО 6000 КИЛОМЕТРА, ЗА ДА ДОЙДЕ В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ по време на ковид пандемията? Той казва, че това е дълга история и в нейното начало е бил съвсем малък. Мнозина не знаят защо Мурманск и България са приятели, но това датира от края на миналия век. Младият журналист припомня, че именно България е помогнала на Мурманск да се възроди празникът на славянската писменост и култура. Тогава в бившия СССР не са празнували 24 май, а Мурманск е първият град, който е възродил тези тържества.

„Именно България ни даде документи за този празник и за традициите, свързани с него. И така през 1986 г. за пръв път се направи този празник при нас. Минаха четири години и България подари на Мурманск паметник на Кирил и Методий, точно копие на паметника в София и по идея на тогавашния ваш културен министър Георги Йорданов. После през 1997 г. е първият „Славянски ход“. После през 2018 г. се проведе и вторият, надявам се да има и трети. Сега, 35 години по-късно, ние сме в България, за да изкажем благодарност за това, което вашата страна е направила тогава. По-добре късно, отколкото никога!“, казва Иля Виноградов.

С инж. Маринов сред сбирката от руски радиоапарати.

ПРЕДИ ВТОРИЯ „СЛАВЯНСКИ ХОД“ ЖУРНАЛИСТКАТА И ИЗВЕСТНА ПИСАТЕЛКА Калина Канева предложила на организаторите да минат задължително през Полски Тръмбеш, защото това е град с традиции и радетел за дружба между Русия и България, а специален принос за това има инж. Киро Маринов, председател на Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД в общината. Така Иля Виноградов попада в Полски Тръмбеш и сега е един от приятелите на общината. Още през 2020 г. се зародила идеята за побратимяване с град от Мурманска област, но поради Ковид-19 това така и не се осъществило. Заради това поканата бе връчена лично сега, а церемонията ще бъде догодина в град Кола, споделя още Иля. И си мечтае всяка година да има поход „Славянски ход”, макар това да е свързано с пари и сериозна организация. Самият той е отдаден на идеята за контакти с България и това освен писането на книги е неговото основно хоби. Заплата получава само от вестника, останалите му дейности са в името на идеята. Освен всичко друго той се занимава и с преводи от български на руски на поезия, но не говори български въобще. Иля Виноградов от 15 години е и веган, защото му допаднала идеята, че не трябва да се убиват животни. Почувствал се добре и започнал да се занимава и с йога.

Делегация от Полски Тръмбеш вече бе в Мурманск през 2019 г., когато там се провежда фестът „Врата на слънцето”, а редом с това бе издирена гробна могила на роднина на жена от Полски Тръмбеш, която е рускиня. Иля Виноградов е много горд с това, което е направено за откриване на гроба на Михаил Кузмин.

 

КОЛЕКЦИЯ ОТ 200 РУСКИ РАДИОАПАРАТА ВПЕЧАТЛИ РУСКИЯ ЖУРНАЛИСТ

 

НА ЦЕРЕМОНИЯТА В ОБЩИНАТА В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ИЛЯ ВИНОГРАДОВ връчи и благодарствен адрес на инж. Киро Маринов за неговия принос в отношенията с Мурманск и Русия. Преди това дългогодишният общинар обаче използва гостуването на младия журналист, за да му покаже своята уникална колекция от близо 200 руски радиоапарата. Киро Маринов подари малко радио, което преди много години е било произведено в Украйна, а с цялата си сбирка, която се намира в дома му, предизвика истинско възхищение. Руската част от колекцията на инж. Маринов е придобита след неговата изложба на стари апарати през 2019 г. в музея в Полски Тръмбеш. След това му се обадило младо семейство, което имало руски радиоприемници. Така цялата колекция вече е от 500 апарата. На Иля Виноградов той показа първото съветско радио за лека кола от 1957 г., приемници от марките „Балтика”, „Урал”, „Нева”, „Магнолия” и други и освен малкото джобно радио му подари и диск със своята колекция. Сред уникалните апарати инж. Маринов има и 10 репортерски магнетофона, които пък за всеки журналист са истинска сензация.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.