Младо семейство зъболекари отвори практика в Климентово

Кметът Стоян Ангелов е щастлив, защото селото се превръща в топдестинация с 10 продадени къщи

 

Младите зъболекари семейство Василеви

МЛАДОЖЕНЦИТЕ МАРИЯ И ЦАНИСЛАВ ВАСИЛЕВИ ОТВОРИХА ПЪРВАТА СИ зъболекарска практика в Климентово. Двамата стоматолози инвестирали доста пари в кабинета в центъра на селото, който работи от броени дни. Те сложили собствен зъболекарски стол и всички други нужни апарати и дори правят снимки на пациентите. Наели помещението след общински търг в Полски Тръмбеш и сключили договор за 10 години още през април 2021 г. След това Цанислав предложил брак на любимата си и през октомври двамата започнали работа в селото като младоженци. Помещението е ремонтирано преди това с общински средства, а доста години там е работила възрастна зъболекарка, която вече се е оттеглила от професията. Сега има и стаи за почивки, санитарен възел и чакалня, а за всичко са похарчени 2000 лева общински средства.

 

МАРИЯ И ЦАНИСЛАВ СА ОТ В. ТЪРНОВО И СА ЗАВЪРШИЛИ СТОМАТОЛАГИЯ В ПЛОВДИВ. След това той работил малко в град Стамболийски, а след сватбата младите не искали да стартират професията си в старата столица и решили да опитат на село. Макар че са родени в един град, те се запознали в студентските общежития по време на следването си, разказва младата стоматоложка д-р Василева. Преди няколко месеца по време на гости при приятели в Казанлък мъжът на живота й предложил брак и тя приела, но едва след това получила и пръстен. После всичко станало случайно и лесно и от средата на октомври семейство Василеви се грижат за зъбите на жителите в Климентово, които са 630 по постоянен адрес. Мария споделя още, че не са далеч от мисълта да си купят и къща в селото. Двамата зъболекари предлагат всички екстри плюс импланти, не правят само операции. Освен всичко друго в техния кабинет се правят и снимки и така клиентите не търсят тази услуга на друго място.

Кметът Стоян Ангелов

МЛАДОТО СЕМЕЙСТВО СТОМАТОЛОЗИ Е ГОРДОСТТА НА КМЕТА НА Климентово Стоян Ангелов, който управлява селото от 10 години и сега е в трети мандат. Той е щастлив от факта, че с малко общински средства зъболекарският кабинет е ремонтиран и предлага качествени услуги всеки ден от седмицата. Според 52-годишния управник на селото то тази година се е превърнало в топдестинация, защото са купени 10 къщи, а купувачите са дори от други села в общината и извън нея.

Главната улица на селото е прекрасна гледка, защото освен работещ стоматологичен кабинет тук има и обновен клуб на пенсионера „Здравец”, а кметството е в нова сграда със собствено парно. В центъра се намира и залата за сватби и погребения, както я е кръстил кметът, и тя е в помещението на бивш ресторант, който се водил такъв само по документи. Помещението е огромно, ремонтирано с 23 000 лева и в него тази година се провеждаха изборите именно заради удобството и купения от общината мощен климатик за 4000 лева. За съжаление, по време на кметуването на Стоян Ангелов до момента не е имало нито една сватба и той не е събрал двойки в граждански брак, но се надява и това да се случи. Срещу напълно ремонтираното читалище за 180 000 лева в Климентово има от съвсем скоро и друга придобивка. Майка и дъщеря са отворили ресторант в общинско помещение и са го кръстили „Див запад”. Заради пандемията той работи само вечер, но дава модерен облик на селото, което се намира само на два километра от Полски Тръмбеш и преди години е било квартал на града. Тук се намираше и фурна за топъл селски хляб на местната кооперация, но поради неясни причини тя от години не работи.

Църквата

КАКВА Е РАВНОСМЕТКАТА НА СТОЯН АНГЕЛОВ ЗА 10 Г. КМЕТУВАНЕ? Той с усмивка споделя, че всъщност не е мислил да бъде във властта и дълги години е бил организатор производство и планиране във фирма „Сиконко”, където е изкарал десет години „текезарска” работа, която е от сутрин до вечер.

„Аз съм кореняк от селото, не съм мърдал оттук. Съпругата ми работи в едно наше магазинче, имам две деца и една внучка, която вече е на пет години. Синът и дъщерята живеят и работят във В. Търново и са в банковия сектор. Селото беше доста занемарено преди и заради това бях изкушен да вляза в политиката, която иска много работа. Така се започна, а на последните местни избори имах доста опоненти и спечелих на балотаж. Първите години тази сграда, където сега е кметството, беше обрасла с драки и бръшлян, изоставена. Общината даде 25 000 лева и през 2013 г. стана това, което се вижда сега. В старото кметство настанихме клуба на пенсионера. Така давам идеи и се боря за тях, но без разбиране от общината нищо не може да стане на село”, разказва Стоян Ангелов. Той отчита, че за десет години хората са намалели с 200 души, а Ковид-19 постоянно отнема човешки животи, дори на цели семейства.

Той обаче предпочита да не говорим за тъжна статистика и драми и припомня, че всъщност първото нещо, което било направено по време на кметуването му, е ремонт на църквата „Възнесение Господне” с пари от Митрополията и с личното съдействие на дядо Григорий.

Залата за сватби и погребения

Владиката обаче поискал да му се напише писмо за каузата със стария български правопис. След като дошъл на място да види църквата след писмото, владиката отпуснал 164 000 лева за основен ремонт. Стоян Ангелов си спомня, че писмото писали една седмица, като за помощ търсили стари регистри в селото с предишния правопис. През 2017 г. пък този православен храм се сдоби и с главната икона на входа на сградата, която бе дарение от Иванка Антонова и нейното семейство. Сред другите важни неща по време на двата мандата на кмета е ремонт на гробищния парк от 16 дка с ограда за 10 000 лева. Там има и започнат параклис, за който кметът има обещание от общината за довършването му. Третият му мандат обаче върви тежко и бавно, признава той. Заради всеобщата криза, пандемията и всички останали премеждия, които важат за цялата държава.

КАКВО ПРАВИ СТОЯН АНГЕЛОВ, КОГАТО НЕ КМЕТУВА? Той се усмихва на този въпрос и споделя, че хобито му е да бъде земеделец и има около 500 дка ниви, които обработва със своя техника, но не са негови. Не пропуска да отбележи, че в селото има и кравеферма със сто крави и около 30 оранжерии, които всъщност са поминъкът на хората тук. Безработицата е всеобща и работа има само в Полски Тръмбеш, и то основно в „Олива”.

Новата сграда на кметството

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.