Полски Тръмбеш участва в проект „Руски кът” с 10 училища от страната

Община Полски Тръмбеш е включена в проект „Руский уголок“ (руски кът) заедно с десет училища от страната, където се изучава руски като първи чужд език.

Трите дами по проекта заедно с общинското ръководство.

На 6 декември общината бе домакин на проекта в града, представен от Елена Журавльова – ръководител на проекта, Наталия Ерьомина – държавен мениджър, и художник-дизайнерът Наталия Глазкова. Трите дами разказаха за проекта на кмета на общината Георги Чакъров и на представители на общинската администрация. На срещата бе и директорът на гимназията Стефка Трайчева, която презентира училището, където се изучава усилено руски, а тя показа перфектни познания на езика.

След това гостите подредиха в залата на Общинския съвет руски кът с традиционни национални сувенири и фолклорни аксесоари. Събралите се деца от СУ „Цанко Церковски” с интерес изслушаха разказа за всеки предмет – какъв символ е и как се използва. Децата бяха облечени с част от традиционните руски облекла. Малчуганите рисуваха с акрилни бои Руския север, а картините си отнесоха вкъщи за спомен. На училището бе подарена карта на Русия, за да видят къде се намира Мурманск.

Деца с традиционни руски одежди.

Гостите разказаха, че през 2020 г. проектът е влязъл в 10 български училища в градовете София, Бургас, Поморие, Хисаря, Тетевен, Мездра и Дупница, а през 2021 г. е бил в три сръбски и шест български училища. Сега проектът е посетил Дупница, Перник, Тетевен, Белене, Несебър и Полски Тръмбеш.

Той се реализира в България с помощта на Руския културно-информационен център, с подкрепата на фондация „Православна инициатива“ под патронажа на Московски и Всерусийски патриарх Кирил, с помощта на посолството на Русия в България, Руския дом в София и Генералното консулство на Русия в Русе. Проектът е за две години и се финансира с около 30 000 лева след спечелване на гранд в Русия.

Целта му е популяризиране на руската култура, руския език и духовно-нравствените ценности на Русия и Руския север, където се намира Мурманск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *