Румънците Габриела и Жорж Лаза се научиха да правят сирене и да гледат кози, сега са в Испания

Семейството от Букурещ живя 6 години в село Павел

 

Жорж и Габи в Испания

АТРАКТИВНОТО СЕМЕЙСТВО РУМЪНЦИ ГАБРИЕЛА И ЖОРЖ ЛАЗА напусна село Павел, след като живя там шест години и си купи две къщи. От известно време двамата компютърни специалисти от Букурещ са в село Кампосол, Мазарон, и смятат да си купят къщата, която са наели за шест месеца, сподели г-жа Лаза. Тя допълни, че в крайна сметка са предпочели Испания пред Румъния и България. В испанското село имаме супермаркет, аптека, заведения, магазини за дрехи и всичко нужно, при това на много прилични цени, подчертава Габи. И допълва, че България и приятелите от Павел завинаги ще останат в сърцето й, защото от тях е научила много неща, за които дори не е предполагала, че може да прави.

ТЯ И СЪПРУГЪТ Й СЕ ЗАСЕЛИХА В ПАВЕЛ ПРЕЗ 2015 Г. ДОСТА ХОРА НЕ ВЯРВАХА, ЧЕ двамата са от пъпа на мегаполиса Букурещ, но са избрали България и точно това село. Само за няколко месеца румънката научи български сама. Пак от интернет чаровната градска дама успя да разбере как се садят домати, как се слагат в градината пипер, краставички, тиквички. Освен това Габи сама си пръскаше лозето и се грижеше за него. Тя с радост разказваше за своите подвизи в градината, която прекопава с тесла, и се дразни, когато въпреки усърдието тревата пак избуява. Малко се ядосваше, че по доматите тръгнала мана, а краставичките започнали да жълтеят.

В ГРАДИНАТА НА ГАБИ ВСЕ ПАК СЕ УСЕЩАШЕ И МЪЖКОТО ПРИСЪСТВИЕ НА СЪПРУГА ЖОРЖ, който така и не проговори български, но за сметка на това сам си направи капковото напояване в двора и фреза за обработване на земята. За пазач на дома си румънците си бяха взели кавказка овчарка, която кръстиха Путин. Той не пропускаше да полае непознатите гости и така заслужено си получаваше храната.

За програмиста Жорж не беше срамно да гледа кози в Павел и да ги пасе.

СЕМЕЙСТВОТО ОТ БУКУРЕЩ СЕ ЗАСЕЛИ ТРАЙНО В СЕЛО ПАВЕЛ, но в началото пътуваше до Румъния през почивните дни. Тогава Жорж бе на 39 г., съпругата Габриела една година по-голяма от него. И двамата бяха зарязали лукса на мегаполиса в родината си, за да живеят в къща с два декара двор в Павел. Случаят се оказа любопитен, защото почти няма румънци, които да си купуват къщи по селата в нашата област, още повече че според статистиката съседите са много по-добре икономически от нас. Всяко правило обаче явно си има изключения. Първата къща бе подарена от съпруга за първата годишнина от брака им и струваше 5900 евро. Тя е счетоводител, двамата имат фирма за счетоводни услуги, а Жорж изготвя и програми. Тя е родена в Букурещ, а той е от Западна Румъния. Баща му е пенсиониран военен, а майка му е лекарка. Нейните родители също са от средната класа – майка й е медицинска сестра, а баща й – шофьор на големи камиони. Двамата се срещнали в Букурещ след нейния развод, от който Габи има дъщеря на 18 г. и син на 15 г. В румънската столица фамилията има няколко апартамента, които се дават под наем.

КОГАТО КАЗАЛИ НА БЛИЗКИТЕ СИ, ЧЕ ЩЕ ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРСКО СЕЛО, всички били изумени от избора. Преди да хареса тази къща и това село, Жорж Лаза търсил подобно място и из румънските села, но казва, че нищо не му харесало. „…Избягахме от Букурещ заради презаселването, шума, мръсотията, праха, жилищата, които ти пречат да дишаш. Тук ни е добре, работим на компютър. Имаме клиенти от Румъния, Германия, Франция, Южна Африка. Това, с което си изкарваме хляба, се прави по интернет. Така че може да се работи навсякъде. От Павел до Букурещ са точно 150 км и няма никакъв проблем с придвижването”, разказа тогава Жорж.

Това е селото, в което живеят сега.

След като Габриела се научава да пече сама хляб в пещта на новия си дом, да сади цветя, да гледа зеленчуци, да се занимава с лозе и какви ли не други земеделски начинания, двамата със съпруга си решават да започнат и нещо друго. Купуват съседни обори близо до къщата си. После купуват и кози, като стадото стига до 36 животни, като всяка коза си имаше име. В началото румънците интелектуалци трудно се оправят с козите, но си намират помощник. После на Габи й харесва сама да дои млякото и се научава да прави сирене. Количествата са сериозни и семейство Лаза продава сирене по 10 лева на съселяните си, които пък се редят на опашка и цъкат с език от възхищение. За разтоварване компютърният специалист Жорж сам си беше направил и навес в двора на едната къща. Сега двамата счетоводители и компютърни специалисти са в Испания, където съвсем скоро ще отидат и двете деца на Габи. В Павел обаче дълго ще помнят тези чужденци, оставили диря в селото с благия си нрав и научили много от хората.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.