Декември ще бъде с температури около нормата и чести валежи от дъжд и сняг

Астрономическа справка:

В началото на месеца слънцето в София изгрява в 7 ч. и 37 мин. и залязва в 16 ч. и 54 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 17 мин. В края на месеца слънцето изгрява в 7 ч. и 57 мин. и залязва в 17 ч. и 3 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 6 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 4 декември – новолуние, 11-и – първа четвърт, 19-и – пълнолуние, 27-и – последна четвърт.

Астрономическата зима започва на 21 декември в 17 часа и 59 минути.

Климатична справка:

В метеорологично отношение декември е първият зимен месец. Преобладава облачното и мъгливо време. Студените нахлувания от север на арктичен въздух зачестяват и вали сняг. Средният брой на дните със снежна покривка в Северна България е 10-15, в Южна – 4-5. При нахлувания на топъл въздух от югозапад температурите се повишават и се наблюдават т. нар. „поврати на топлина”. Валежите в сравнение с другите месеци са сравнително малко, особено в Дунавската равнина. Средният брой на мрачните дни е от 9 до 14, на ясните – от 2 до 4, а на мъгливите в равнинните райони – от 7 до 12.

ПРОГНОЗА:

Тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е от -1 до 2 градуса, в Горнотракийската низина 2-3 гр., по Черноморието и в най-южните райони – 4-6 гр., а в планините – от минус 8 до минус 2. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между -12 и -7 гр., а най-високите – между 12 и 17.

Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв. м, в планините – до 95 л/кв. м, а в най-южните райони – между 70 и 110 л/кв. м.

През декември динамиката на атмосферните процеси над Балканския полуостров ще е повишена и времето у нас ще е много динамично и с чести валежи.

Месецът ще започне с ветровито и сравнително студено време без съществени валежи. На 2-3 декември с усилване на вятъра от югозапад температурите значително ще се повишат и ще бъдат по-високи от обичайните. Облачността ще е предимно значителна и на отделни места ще превали дъжд. През периода 4-10 декември, под влияние на серия от средиземноморски циклони, преминаващи през страната или близо до нея, ще се създаде валежна обстановка, като с очакваното застудяване на много места в страната дъждът ще премине в сняг и ще се образува снежна покривка. В края на десетдневието се очаква относително повишение на температурите и временно в източните и южните райони валежите ще са от дъжд.

През второто десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните, относително по-високи през периода 13-15 декември. Валежи ще има в средата и края на периода, когато и температурите ще се понижават и в по-голямата част от страната дъждът ще преминава в сняг.

И през третото десетдневие температурите ще се задържат близки до обичайните. Синоптични обстановки с повишена вероятност за валежи, предимно от сняг и понижение на температурите, се очакват около 22, 25 и 30 декември.

Красимир Стоев – синоптик в НИМХ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.