Общински съветници от БСП искат ревизия от АДФИ как се харчат парите за сметосъбиране в община Велико Търново

Общинските съветници от БСП във Велико Търново настояват за проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/ как в общината са изразходвани средствата за сметосъбиране и чистота през последните четири години.
Местните парламентаристи споделиха, че това тяхно предложение не е било прието от мнозинството в Общинския съвет, затова в началото на следващата година, в качеството си на физически лица ще го изпратят до контролната институция.
Реакцията на общинските съветници от левицата бе предизвикана увеличението с 31 % на такса „Смет“ за жителите на старата столица.
„Гласувахме против това предложение. Редно е преди приемането на подобно решение да бъдат представени разходите през изминалите години за тази дейност и какво е било качеството на услугата. Това е причината да бъде поискана целева проверка от АДФИ за законосъобразност и резултатност на разходите за чистота, както и за системата на отчетност и контрол за периода 2017 до 2021 година“, коментира председателят на групата на общинските съветници от БСП Петко Тюфекчиев.
Общинският съветник Димитър Чолаков сподели, че в предложението за увеличение на промилите за битови отпадъци и за план-сметката за следващата година липсва анализ за състоянието на депото за битови отпадъци в село Шереметя и за запълнения му капацитет.
„Не е ясно дали има справедливо разпределение на таксата между гражданите, предвид количеството на генерирания отпадък“, каза Чолаков.
Според председателя на Общинската организация на БСП и общински съветник Михаил Михалев вдигането на таксата не гарантира по-добра услуга по отношение сметоизвозването и поддържането на чистотата.
Социалистите уточниха, че план-сметката за сметопочистване за следващата година в общината предвижда 10,7 млн. лева. От тях дофинансирането трябва да е в размер на 3,57 млн.лв., които да се осигурят от вдигането на данъците.
„За последните четири години за сметосъбиране и чистота са изразходвани около 40 милиона лева, но за нас е важно да разберем колко, по какви пера са използвани тези средства. Освен това е важно да се знае как фирмите и предприятията, ангажирани с договори, са ги изпълнили“, категорични са общинските съветници от БСП.

Веселина АНГЕЛОВА
снимка-авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *