110 долара за 125 грама: Как фалшив лечител прецака милиони наивници с… блатна кал

Канадска компания организира пирамида за продажба на кална каша, представяйки я за панацея

Мечтата за чудодейно лекарство на милиони хора стана жертва на гениален пиар и безскрупулна алчност. В Съединените щати и Канада здравните регулатори спряха продажбата на „чудотворното“ лекарство BOO, което придоби невероятна популярност на северноамериканския континент през 2021 г. Като предвестник на края бяха задържаните на границата пратки от „вълшебното“ лекарство, след което фирмата производител обяви закриването си. Стотици хиляди хора, вложили немалки суми, не дочакаха чудодейното лекарство. Вестник „Комсомолская правда“ направи собствено разследване как тази велика измама завладя умовете на канадци и американци.

ИЗПИЙ. НАМАЖИ СЕ. ИЗКЪПИ СЕ.
През май започнаха да се появяват публикации в социалните мрежи с изкусителни и обещаващи оферти. На снимките се виждат щастливи хора, най-често жени, които обилно намазват лицата и телата си с непонятна черна каша, пият я и дори потапят бебета в нея. Всички публикации бяха с хаштаг #BOO (Black Oxygen Organics).
Уебсайтът на канадската производителна компания посочва, че BOO е уникална фулвинова киселина – съединение, получено от гниенето на древни растения в торфените блата на канадската провинция Онтарио. За 125 грама ценна блатна кал, опакована в лъскав черен найлонов плик, продавачите искаха 110 долара. Парите не са малко, коментираха потребители, но не са по-ценни от здравето.
„Подарък от земята. Изпий. Намажи се. Изкъпи се“, гласеше слоганът.
Производителят препоръчва всички, независимо от възрастта и пола си, да приемат чудодейната кал и обещава, че BOO помага за справяне с излишните килограми, подобрява функциите на мозъка и сърцето, освобождава тялото от вредните токсини и премахва тежките метали, пестицидите и паразитите.
39-годишната американка Моника Уонг попаднала на рекламата на BBO във Facebook. Публикацията й се сторила доста убедителна, давала доказателства, че BBO насърчава загубата на тегло, почиства кожата и зъбите, бори се с различни заболявания и дори… може да промени цвета на очите от кафяв на син! И жената се хванала на въдицата.
В продължение на два месеца Моника приема по една чаена лъжичка чудодейна кал, но обещаният ефект все не идва и не идва. Вместо това тя развива стомашни и чревни проблеми. И когато Уонг се оплаква в една от групите в социалните мрежи, разпространяващи панацеята, тя просто е блокирана.

ВЪВ ВРЕМЕТО НА ПАНДЕМИЯ
До края на лятото броят на групите, чрез които е възможно да се закупи чудотворната кал, нараства в геометрична прогресия, защото BOO не може да се купи в обикновените магазини или аптеки.
„Кой би си помислил, че пиенето на кал ще ме накара да се чувствам толкова добре“, ентусиазирано споделят членовете на тези групи. Някои твърдят, че ВВО защитава и лекува коронавируса и че може да се използва от нововаксинирани хора за облекчаване на страничните реакции.
През лятото рекламите на ВВО буквално заляха социалните мрежи, а милиони хора, насочени към здравословния начин на живот, разграбваха чудотворната кал на канадските блата. Блогъри и известни хора на изкуството публикуваха видеоклипове и снимки в Instagram и TikTok с истории за ползите от магическата каша, наричайки я еликсир. Както по-късно отбелязаха анализаторите, ВВО нямаше да получи такава популярност, ако не беше плодородната почва: пандемия плюс разпространение на идеите на антиваксерите плюс превръщането на медицината едва ли не в шоу.

ЕФЕКТЪТ НА ПИРАМИДАТА
Разпространението на ВВО беше извършено според класическата схема на финансовите пирамиди: продавачът печели не само от своите продажби, но и от продажбите на тези, които е успял да привлече като дистрибутори. Експертите посочват, че броят на подобни измамни схеми, свързани с продажба на витамини, диетични добавки и натурални храни и лекарства, се е увеличил до небесата по време на пандемията през 2020 г.
с ВВО схемата за трупане на печалби е доста заплетена, но принципът е един и същ: колкото повече нови продавачи привлече човек, толкова по-бързо ще се издигне в йерархията и ще спечели повече.
„Аз съм самотна майка, през първите пет седмици спечелих 21 000 долара от бонуси!“ – се казва в един от постовете. Как да устои човек на такова изкушение?!
В едно интервю от месец септември вицепрезидентът по развитие на Black Oxygen Organics, Рон Монтарули каза, че продажбите са нараснали от 200 000 долара на 4 милиона долара на месец за шест месеца. Но реалната информация за действителните приходи на компанията се оказа недостъпна.
Зад създаването на чудотворната кал стои канадски предприемач, 59-годишният Марк Сен-Онж. Той се представя като ортопед, натуропат, билкар, ароматерапевт, кинезитерапевт и холистичен практик. През 1989 г. канадските власти го глобяват за медицинско практикуване без лиценз. Но още през 90-те той започва да търгува и да „лекува“ с блатна кал. В началото я предлага като лек за артрит и ревматизъм. През 2016 г. той се обяви за бизнес инструктор: „Аз продавам кал в бутилка. Нека ви науча да продавате всичко, каквото ви дойде на ума.“

ПРОМЯНА НА ИМЕТО
Продажбите на ВВО бяха успешни, докато броят на отрицателните отзиви започна да расте. През есента Black Oxygen Organics обяви на дистрибуторите, че вълната от негативизъм идва от завистници. Предложено е да се изтрият съществуващите групи в социалните мрежи и да се създадат нови, под нови имена, като абревиатурата „BOO“ вече не се използва, а отзивите на клиентите за чудодейното лекарство се редактират.
В същото време Министерството на здравеопазването на Канада обяви война на ВВО. Лекарите агитираха хората да спрат да приемат тази гадост. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) блокира доставките на вълшебния препарат на границата.
През ноември Black Oxygen Organics обяви своето закриване. Основателите на компанията изчезнаха с всички пари, оставяйки цяла мрежа дистрибутори с хиляди неизпълнени и предварително платени поръчки.
Бъдещето на Black Oxygen Organics е мъгляво. Очевидно дистрибуторите никога няма да получат парите или чудотворната кал. Междувременно някои от жертвите на ВВО вече са завели колективен иск срещу производствената компания.

Снимка: Shutterstock

Източник: www.kp.ru

One thought on “110 долара за 125 грама: Как фалшив лечител прецака милиони наивници с… блатна кал

  • 03.01.2022 в 9:58
    Permalink

    Аз като съм на целогодишна непрекъсната терапия с винкел ще си мечтая за лековитата кал-дето може да спаси човек от всичко но не и от Перничанки!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.