Дете с болярска кръв победи на шах премиера Кирил Петков

10-годишният Данаил Попзафиров е абсолютен републикански шампион и трети в света

 

10-ГОДИШНИЯТ ДАНАИЛ ПОПЗАФИРОВ, КОЙТО ВЕЧЕ Е ИМЕ В СВЕТОВНИЯ ШАХМАТЕН ЕЛИТ, ИЗИГРА ПАРТИЯ ШАХ С МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ КИРИЛ ПЕТКОВ в рамките на новогодишното послание на премиера към нацията. За няколко минути момчето успя да матира министър-председателя и да докаже невероятните си способности върху черно-бялата дъска. Малчуганът е роден в София, но има силна връзка с Велико Търново, тъй като майка му е от старата столица и често гостува на роднините си в областния град. Дори момчето и семейството му стартираха 2022 г. от Велико Търново.

„Данаил е само на 10 години, но вече е бил два пъти втори в Европа и един път трети в света по шах. Хора като него всъщност ни дават надежда, че България може да бъде много по-успешна, много по-надеждна и да покажем на света, че можем да сме едни от най-добрите. Много се гордея, че България има точно такива таланти като него. През 2022 година една от целите ни е да запазим и да растем с този тип таланти заедно. Да можем да запазим тук тези хора, да не отиват навън, да се развиват, да растат, да имат образование и да прославят България с победите си“, заяви Петков в празничното видео.

Самият Данаил споделя, че се чувства горд от поканата на премиера и се радва, че той се е спрял именно на него. Момчето било почти убедено, че ще матира съпредседателя на „Продължаваме промяната“, тъй като мислело 5 хода напред.

„Премиерът игра добре. Партията ни продължи 5 минути. Не бях притеснен. Това преживяване ми дава кураж за големите турнири, в които предстои да участвам“, казва Данаил.

Майка му Наталия уточни, че срещата на сина й с премиера протекла в приятна приятелска атмосфера и тя била по-притеснена от вълнуващия момент от самото дете. Жената допълва, че макар Данаил да има множество постижения в шаха, държавата не финансира неговата подготовка и участия в турнири. Така цялата парична тежест и отговорност пада върху плещите на родителите и спонсори. Случвало се е малкият шампион да пропусне състезания в чужбина поради липса на средства.

Данаил в момента е в пети клас, като успоредно с ученето не спира да тренира и шах. Негов индивидуален треньор е Трайко Ненов, а на ден отделя по 3 – 4 часа за любимото си занимание.

„Винаги има какво да научи човек. В шаха има милиони комбинации“, казва момчето.

Неговата мечта е да бъде сред най-добрите шахматисти в света и да стане гросмайстор.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “Дете с болярска кръв победи на шах премиера Кирил Петков

 • 04.01.2022 в 12:18
  Permalink

  Пожелаваме да стане и да прославя България и Велико Търново.

  Отговор
 • 07.01.2022 в 16:09
  Permalink

  Не е ли крайно време да понамалите малко „болярската“ тема в изразите си? То бива ограничен речник и глупаво мислене. Значи Търново = боляри, Горна = железничари. Ех, колко сме забавни и литературно надарени. Отбор посредствени драскачи.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.