Водещи новиниОбщество

Рекордните 8296 лв. за декар земя в Леденик плати инвеститор, за да прави фотоволтаична централа

В самия край на 2021 г. софийското дружество за недвижими имоти „Сток плюс“ АД е продало земя до великотърновското село Леденик по 8269 лв. за декар, научи „Борба“, позовавайки се на съобщение на дружеството до Фондовата борса.

На 29 декември 2021 г. „Сток плюс“ е продало поземлени имоти с обща площ 236 524 кв. м на стойност 1 955 830 лв. Имотите се намират в землището на село Леденик. По информация на Investor.bg става въпрос за два имота, които не са с обща граница, но ги разделя тесен имот с широчина само около 15 метра.

Двата продадени имота са посочени с лявата и средната стрелка. Крайната дясна стрелка обозначава подстанцията на ЕСО. Вижда се и републиканският път I-4 (горе вдясно).
Карта: ДФЗ СЕУ

Цената от 8296 лева за декар е рекордна за Великотърновска област. Теренът се намира на 43 метра от подстанция „Царевец” на електроенергийния системен оператор в Леденик и на 210 метра от републикански път I-4 (София – Велико Търново). Това обяснява и високата цена, тъй като теренът ще се използва за реализиране на проект за голяма фотоволтаична централа.

Това не е първата подобна сделка във Великотърновско, реализирана от „Сток плюс”, един от основните акционери в което е Владислав Панев – лидер на „Зелено движение” и депутат от „Демократична България”.

През 2017 г. „Сток плюс” АД продаде земя в землището на с. Леденик на пътя към София за 460 хил. лева. А през ноември 2021 г. дружеството успя да реализира сделка, като продаде 841,347 дка обрасли пасища в землището на Сухиндол на стойност 1 645531,70 лева, или 1000 евро за декар. Имотите бяха пет, граничещи един с друг и формираха общ масив в местността Белна гора. Тогава основният акционер в дружеството Владислав Панев поясни, че земята ще се ползва от купувача за създаване на фотоволтаичен парк.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *