Отлив на туризма в региона, нощувките със 100 000 по-малко през последните 4 г.

Състоянието и бъдещето на туризма в национален мащаб и в частност във Велико Търново като една от любимите дестинации в страната ни ще се обсъжда на онлайн дискусия като част от инициативата на БТА „Български гласове за Европа“ на 10 януари 2022 г. Сред въпросите, на които ще се търси отговор, е дали и кога туризмът ще се възстанови от пандемията и ще стигне ли той нивата си преди нея. И кога Велико Търново ще си върне познатия отпреди години брой на туристите – български и чуждестранни.

Че този бранш понесе най-силните удари от световната пандемия, е ясно на всички, важно е какво се планира занапред, защото именно туризмът е структуроопределящ за икономиката на областта и най-вече на Велико Търново.

По данни на НСИ нощувките от 2016 до 2020 г. са намалели с почти 100 хиляди. През 2016 г. те са били 320 395, а през 2020 г. бройката се е смъкнала до 224 109. Освен коронавируса причините за отлива на туристи са много и взаимосвързани – липса на работеща концепция на Общината за развитие на туризма, състоянието на обслужването в хотели и заведения, отлив и недостиг на работна ръка, местата за паркиране.

Онлайн дискусията ще бъде достъпна на сайта на БТА и се открива в 10 часа. Модератор ще бъде генералният директор на агенцията Кирил Вълчев. В нея се очаква да се включат евродепутати, кметът Даниел Панов, експерти, преподаватели от Великотърновския университет, хотелиери и ресторантьори.

Ана РАЙКОВСКА

One thought on “Отлив на туризма в региона, нощувките със 100 000 по-малко през последните 4 г.

 • 05.01.2022 в 22:45
  Permalink

  Как няма да има отлив, като нищо в Града не се подобрява, къщите продължават да се събарят, визията на Града става все по лоша, новият център да не говорим, че няма и помен да се реализира, Интерхотела е разграбен, Хотел Етър е неуспешен, а всичко това се пълнеше с народ, Кино Полтава ще става Магазин, сякаш, малко има за ядене в Града, а когато беше Ресторант Щастлинеца беше пълно и известно място.
  Чакахме и хотел Цар Борис да се реализира, и Много други обещания, за обходен път под Арбанаси. Всичко това е само приказки и фарс.
  Да не говорим за летището в Г. Оряховица.
  Също и гарата в Горна Оряховица, а за Магистрала Хемус и пътя Русе В. Търново.
  Как искате да идват хората. Какво да видят.
  Всеки път нещата вместо да се подобрят се влошават. Искаме да бъдем оптимисти, но кажете ни Как?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *