Горещи новиниИкономикаПавликени

Местната общественост в Павликени взе активно участие в общественото обсъждане на мащабен инвестиционен проект за региона

Обществено обсъждане на доклада по ОВОС във връзка с инвестиционното намерение на инвеститора „Петрургия” ЕООД в община Павликени за изграждане на завод за каменна вата премина при голям интерес. То се състоя в конферентната зала на местната управа в Павликени, а малко по-късно се проведе обсъждане и в село Върбовка.

Представители на инвеститора и кметът на общината инж. Емануил Манолов обсъдиха с местната общественост цялостния проект за създаване на завод за каменна вата по немска технология, който ще бъде изграден в смисъла на зелената кръгова икономика и оценката за въздействие на околната среда, която включва подробен анализ в хоризонт за десетилетия и изготвен модел на Американската агенция по околна среда за екологичното влияние в района.

Бъдещият завод предвижда производството да се осъществява чрез собствено производство на електричество от горене на стандартизиран RDF отпадък, който ще се доставя от системите за управление на отпадъци от българските общини. С осигурените високи температури в пещите ще се топи базалт, който ще се добива от единствената в Северна България кариера в село Върбовка за базалтоиди, която инвеститорът е получил концесия в срок от 35 години. От базалта ще се произвеждат топлоизолационни плоскости, за които има осигурен пазар в Германия и Австрия.

Инсталацията е проектирана от австрийска компания, която е реализирала такива инсталации в Германия и Англия и проектът ще се изпълни с подкрепата на Австрийската банка за експортно стимулиране и на фондове към Европейската инвестиционна банка.

„Един затворен екологичен зелен възобновяем проект, който ще спестява около 420 хил. тона въглеродни емисии годишно”, заяви представителят на инвеститорите Тодор Тодоров.

В обръщението си към граждани и екоактивисти в залата Тодоров увери, че върху производството ще има 24-часов мониторинг от Изпълнителната агенция по околна среда и РИОСВ – Велико Търново, съгласно наредба N 4, както и че комплексното разрешително на обекта ще е гаранция за качественото изпълнение и стриктното спазване на екологичните норми.

Кметът на Община Павликени инж. Манолов подчерта, че инвестицията от 420 млн. евро е огромна за Павликени, както и за региона, и ще промени икономическия му профил, а планираните минимум 400 работни места ще са с голямо социално значение.

Той припомни, че през 2017 г. Павликени е обявена за екообщина от МОСВ и посолството на Република Франция за управление на водите, а през 2018 г. е получила приз за ефективно управление на битовите отпадъци и не би допуснал компромис с евентуална екологична вреда.

„Гражданите могат да бъдат спокойни, че всички екологични мерки ще се спазват. Ние, като община, съдействаме за ПУП-овете, продали сме 63 дка общински терени – ниска категория земеделска земя и храсти за цена от 1250 лв./дка, в общината са постъпили вече 143 хил. лева от концесионни такси, а в случай че инвестицията се реализира, годишно в общинския бюджет ще влизат 1 млн. от данъци. Отварянето на работните места ще намали чувствително безработицата”, посочи още инж. Манолов.

В залата бяха зададени десетки въпроси, свързани с това доколко производството е безопасно и ще нанася ли екологични вреди на района.

От екологично сдружение „За Земята” попитаха дали със сигурност за производство на каменна вата ще се ползват само сертифицирани RDF отпадъци и в кои общини са такива. Ръководителят на екипа, подготвил доклада по ОВОС, Евгения Андреевска увери, че инвеститорът е предвидил в инсталацията да се ползват само сертифицирани отпадъци, каквито има например в община Хасково, и да не се допускат отпадъци с ниско качество. Тя допълни, че са водени вече предварителни разговори с част от екипите на 53-те регионални системи за отпадъци за осигуряване в бъдеще на такава суровина, като общините ще бъдат облекчени, тъй като в момента плащат за оползотворяването на твърдите битови отпадъци, в случая ще им се изкупуват и няма да подлежат на глоби.

В залата бяха зададени въпроси относно механизма на действие на електроцентралата и гаранциите, които дава фирмата, че горенето на RDF няма да замърсява въздуха. Тодор Тодоров увери, че инсталацията предвижда вторично горене на димните газове от производството, които се отвеждат в пещите обратно чрез въздуховоди, а използваният модел за математическо моделиране на емисиите от въздуха показва, че постигнатите норми ще бъдат много под пределно допустимите по закон.

Според актуалните разчети към момента бъдещата инвестиция възлиза на близо 420 млн. евро, като това е най-голямата зелена инвестиция за последните 40 г. Заводът и прилежащите му площадки и промишлени бази ще бъде разположен на близо 700 дка, включващи кариерата за базалтоиди във Върбовка. Минималното отстояние на производствените мощности до населените места ще е минимум 1,7 км. Осигурени са системи за 24-часов мониторинг. Комплексното разрешително на инвестицията пък ще гарантира стриктен контрол за спазване на всички екологични норми.

 

МЕЖДУ 400 И 600 СА ПЛАНИРАНИТЕ НОВИ РАБОТНИ МЕСТА, КАТО ИЗИСКВАНЕТО Е КАДРИТЕ ДА БЪДАТ САМО ОТ РЕГИОНА

 

Фирмата инвеститор ще финансира създаването на нови паралелки в съществуващи средни специални училища във Велико Търново за обучение на бъдещи специалисти – електроинженери, металурзи и различни видове технолози. В момента се изготвя програма за обучение съвместно с община Павликени и община Велико Търново, която ще бъде внесена за одобрение в Министерството на образованието и науката до края на януари 2022 година.

7 thoughts on “Местната общественост в Павликени взе активно участие в общественото обсъждане на мащабен инвестиционен проект за региона

 • Цитат: “ЩЕ СТАНАТ АБСОЛЮТЕН ХИТ … И ЩЕ СЕ НАЛАГАТ С ЕВРОДИРЕКТИВИ”. Съмнява ме, че Българските чалъми, като чрез законо-творчество да се създават бизнеси за определени хора вървят и в ЕС … Още повече „в бъдещата електроцентрала електрическата енергия ще се получава от горене на отпадъци” това не не е ли забранено ?

  Колкото до Немски и Австрийски фирми, мисля, че им се даде достатъчно пазар в България и не са свършили някаква кой знае каква дейност освен да крадат бизнеса на Българските фирми, търговци, производители и замърсяват околната среда.

  Според мен вместо да се подаряват богаствата на България на „известни бизнесмени” със съмнителни практики, по добре е да се търсят фирми и хора които биха допринесли за развитието на региона, както икономически, така и социално, културно, екологично и т.н.

  Отговор
 • На този Вълк няма ли кой да му смъкне кожата, затри летището в Г. Оряховица, сега ще прави нов бизнес, на луди ли ще ни правите, алчността на един човек до къде може да се простира. Измислени бизнеси да източва държавата. Бъдете веднъж за винаги искрени. Очевидно е всичко. С обещания обраха хубавата ни Държава.

  Отговор
 • Погледнете какво става с летище,,Горна Оряховица“-има 10,12 полета ежегодно!По изгодно за вълчо ще е ако го засее с картофи или захарно цвекло(Захарни заводи са близо-транспортните разходи ще са минимални).Вълка ще си направи електроцентралата ,ще си гори германският боклук .Дано поне електроенергията не мирише!

  Отговор
 • толква ли няма ТЕЦ-ове циментови заводи,че ще тровят Павликени и селата

  Отговор
 • Познайте с какво гориво ще работи централата – RDF. А основният му източник ще е софийския боклук. В София има подобен проект където ще се изгарят около 22.5 тона боклук на час, а тази „електроцентрала“ която ще доставя ел. енергия на заводът е предвидена да гори 48 тона на час. Превърнаха ни в сметището на Бълхария

  Отговор
 • Защо винаги подлагате на съмнение нещата
  Може всичко да е екологично
  Все пак ще има 400+ работни места,а и наистина е огромна инвестиция

  Отговор
  • да си я инсталират в София. Не сме длъжни да рискуваме бъдещето и здравето си, земя и поминък само и само гусин Вълкът да може да изпере 350 млн евро
   . Хора мислете, инсталацията ще изгаря около 50 тона боклук на час !! Това ще замърси в радиус от 100 км от обекта и ще има звеески въглероден отпечатък

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *