Здраве

Бонусът от 75 лв. изкуши пенсионерите в областта да се ваксинират

Регионът отново се върна в червената зона по заболеваемост от коронавирус

 

НАЛИЦЕ Е МАСОВО НАШЕСТВИЕ НА ХОРА НАД 65 ГОДИНИ В ИМУНИЗАЦИОННИТЕ ПУНКТОВЕ В ОБЛАСТТА. Еднократната добавка от 75 лв. към пенсиите, която новият кабинет отпусна за насърчаване на ваксинацията, очевидно успя да убедени представителите на третата възраст да пожелаят инжектиране на защитни препарати. Финансовият стимул накара дори 91-годишен жител на областта да се ваксинира в имунизационния пункт на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

За последното денонощие в региона са поставени 403 дози, а най-голям процент от тях обхваща именно лицата над 65 години.

Пенсионерите не трябва да подават заявление, за да получат добавката от 75 лв., тъй като информацията за тяхното имунизиране пристига по служебен път в НОИ и здравното министерство. Бонусът ще се изплаща през месеца, следващ този, в който човекът е получил доза. Парите са предвидени за всички възрастни със започнал или завършен ваксинационен курс, както и с поставена трета игла.

В сряда заболеваемостта в региона скочи на 287.31 на 100 000 население, което отново ни върна в червената зона по инфектирани. Новите случаи за денонощие са 195. В лечебните заведения са настанени 135 заразени, а в домашни условия са 600 души с положителен резултат за Covid-19.

Броят на починалите достигна 1380 души.

Челно място в негативната областна класация по заболеваемост държи община Павликени с 369,52 на 100 000 души, а веднага след нея е Свищов със 369,15 на 100 000 души.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *