Млад търновец от 10 години развъжда кучета от най-популярната българска порода

Четириногите на Диян Ангелов са спечелили множество награди от национални изложби и турнири

 

32-ГОДИШНИЯТ ДИЯН АНГЕЛОВ ОТ СТАРАТА СТОЛИЦА ИМА АТРАКТИВНОТО ХОБИ ДА РАЗВЪЖДА И ОТГЛЕЖДА КУЧЕТА ОТ ПОРОДА „БЪЛГАРСКО ГОНЧЕ“. Младият мъж споделя, че се занимава с това основно за удоволствие, тъй като приходите от дейността отиват изцяло за покриване на разходите за животните. Всичко около кучетата е законно и е регистрирал свой развъдник, който наименувал „Бг Гонче Туркинча“. Споделя, че на ден прекарва по два часа с тях, а през уикендите им отдава цялото си време. По думите му представителите на тази порода са изключително интелигентни и макар да са страхотни следотърсачи на диви прасета, всъщност могат да са и очарователни и дружелюбни домашни любимци.

Диян се захванал с отглеждането на гончета преди 10 години. Самият той е ловец и в началото взел куче за себе си, което да му бъде верен помощник в авджийските излети. Впоследствие му хрумнало да започне да развъжда тези животни и така лека-полека увеличил техния брой. До момента е успял да отгледа 10 поколения, а амбицията му не е да умножи многократно гончетата, а да се радва на представители на породата, които имат добри ловни качества.

„Тази порода е създадена за лов на едър дивеч. Още в съвсем ранна възраст започвам да ги обучавам директно в гората. Те са много изпълнителни, подчиняват се на команди и се справят отлично в търсенето на едър дивеч по диря“, споделя той.

КАЗВА, ЧЕ ГИ ОБУЧАВА И НА ПОЛИГОН НА ПЛОЩ ОТ 25 ДКА, В КОЙТО ИМА ДИВО ПРАСЕ. Целта е мъниците да свикнат да се справят със задачите си в реална ловна обстановка. След като преминат тренингите и в комбинация с вроденото им силно обоняние, което може да се сравни с това на прочутата порода „Блъдхаунд“, гончетата стават перфектни помощници на ловците.

Търновецът уточни, че най-добрите постижения на кучетата му са откриването на няколко трофейни прасета, но това се случило преди няколко години, когато популацията на глигани не била толкова намаляла, както в момента.

„Малките кучета, които се раждат в развъдника, ги продавам много евтино, но не се занимавам с животните за пари, а защото работата ми доставя удоволствие“, твърди 32-годишият мъж.

Казва, че е изпращал негови гончета в Гърция, Турция, Северна Македония, Италия, Испания и т.н., но най-голям интерес има от балканските страни. Раздялата с мъниците преживява по-лесно, за разлика от тази с големите кучета, които е обучил и взел присърце. Най-много се радва, когато животните останат в България и може да проследи тяхното развитие.

По думите му, ако човек иска да се захване с тази дейност, трябва да го прави с много любов и старание и непременно да отдава нужното уважение и внимание на животните.

ХРАНИТЕЛНОТО МЕНЮ НА ЧЕТИРИНОГИТЕ ВКЛЮЧВА ОСНОВНО ГРАНУЛИ, МЕСО И ОРИЗ. За да си набавят още протеини, понякога им дава млечни продукти. В никакъв случай обаче не консумират солени и пикантни храни, защото са вредни за тях.

Редовно ги води на ветеринар, за да е сигурен, че са в перфектно здраве, а малките продава чипирани и ваксинирани.

Диян е член на националния клуб „Българско гонче“ и като такъв, спазва всички правила и изисквания в отглеждането и развъждането на животните.

Галина ГЕОРГИЕВА

3 thoughts on “Млад търновец от 10 години развъжда кучета от най-популярната българска порода

 • 06.01.2022 в 11:35
  Permalink

  И кое му е атрактивното на това хоби? Ей така да ползваме думата атрактивно, за по-интересно.

  Отговор
 • 08.01.2022 в 1:07
  Permalink

  Развьждането на кучета в Бг.трябва да се забрани защото масово ги изхвьрлят по улиците и горите .. Мьката за тях трябва да спре и общините да се погрижат с приюти нормални за страдащите животни .. Ужасно е да виждаме движещи се скелети и да подминеш ..

  Отговор
 • 08.01.2022 в 15:45
  Permalink

  Браво много малко хора могът да разберат за какво става въпрос, ас също имам кучета само, че са порода руска пегая да се занимаваш с такава дейност е върховно удоволствие.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *