Горещи новиниОбщество

На Богоявление пред крепостта Царевец бяха осветени бойните знамена

Традиционният богоявленски водосвет на бойните знамена бе отслужен пред крепостта Царевец навръх Йордановден. Със светена вода Великотърновският митрополит Григорий поръси бойното знаме на НВУ „Васил Левски“.

Ритуалът бе уважен от заместник-кмета Снежана Данева – Иванова, председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, граждани, деца и ученици, представители на различни институции.

Празникът в старата столица започна в 9 часа в Катедралния храм „Рождество Христово“, където бе отслужена света литургия. В 10,30 часа от катедралната църква литийното шествие потегли към площад „Цар Асен I“, където бяха благословени знамето на Военния университет, на областната и общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и продължи до Владишкия мост.

Давид Варданян е късметлията, който тази година извади богоявленския кръст от очистителните води на река Янтра. Той е курсант сержант III курс в специалност „Материални средства, придвижване и транспорт“ в НВУ „Васил Левски“. Младежът бе поздравен и награден от Великотърновския митрополит Григорий, Областна и Общинска администрация, Великотърновския общински съвет, НВУ и др.

Хубавото време изкара стотици великотърновци за празника, които аплодираха смелчагата. Давид за втора година се хвърля за кръста, този път успешно.

Общо около 50-ина мъже участваха в ритуала, като половината от тях бяха възпитаници на НВУ „Васил Левски“. Най-младият беше 12-годишният Йоан, който се потопи в реката заедно с баща си Мартин и по-големия си брат. И тримата са от Велико Търново, включват се за първи път, но смятат да превърнат това в традиция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *