Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов: „Ще се дават 6200 евро на всеки, който иска да си купи електромобил“

Финансирането на мярката е заложено в новата Оперативна програма „Околна среда“

 

СУБСИДИЯ В РАЗМЕР НА 6200 ЕВРО ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ШОФЬОРИТЕ, КОИТО РЕШАТ ДА СЕ РАЗДЕЛЯТ СЪС СТАРИТЕ СИ КОЛИ, ЗАМЪРСЯВАЩИ ОКОЛНАТА СРЕДА, И ПРЕДПОЧЕТАТ ДА ПОДКАРАТ ЕЛЕКТРОМОБИЛ. Това съобщи първият в историята на България вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в Горна Оряховица.

Вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и шефката на РИОСВ В. Търново Цонка Христова.

Той подчерта, че държавата и Европейският съюз ще насърчават преминаването към превозни средства, които не отделят вредни емисии, с множество мерки и финансови стимули.

„Ще дофинансираме с 6200 евро закупуването на електромобил на всеки, който изведе от експлоатация стария си автомобил. Ще подпомагаме и общините за закупуване на екологични превозни средства – почистващи машини, лекотоварни автомобили за социални дейности и т.н. Решаването на проблема с качеството на атмосферния въздух не може да се случи само с усилията на централната власт. Общините са важен партньор в това отношение, затова ще разчитаме на тяхното съдействие“, коментира Сандов.

Екоминистърът подчерта, че срещу България са заведени две дела за мръсен въздух и в същото направление е в ход наказателна процедура от Европейската комисия. Уточни, че казусът с превишените количества на фини прахови частици провокирал управляващите да заделят над 400 млн. лв. за справяне с проблема.

„Местната власт е свързана с инфраструктурата и озеленяването в населените места. Ние ще предоставим списък с препоръки към общините, като например миене на улиците и други мерки. Ще направим облекчено и кандидатстването по ПУДООС, там отделяме 47 млн. лв.”, посочи той.

Сандов изрази опасения, че страната ни няма да може да се справи с предстоящите нови критерии за допустимост на фини прахови частици.

„В момента нормата е 50 мкг на куб. м. Дори с нея не можем да се справим, а след 2 години по препоръка на Световната здравна организация стойността ще спадне наполовина – 25 мкг на куб. м. Това не е просто някаква регулация, свързана с нивата на здравословно състояние на околната среда. Човекът е биологична единица и най-важно за него е дишането”, допълни вицепремиерът.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

2 thoughts on “Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов: „Ще се дават 6200 евро на всеки, който иска да си купи електромобил“

 • 07.01.2022 в 10:19
  Permalink

  А всички плащаме по-висок технически преглед на колите си уж, че общината ще ограничава замърсяващите автомобили. Друг път – нашта търновска община няма ни един план или проект по чл. 28а от Закона за чистотата на атмосферния въздух.
  И друго ще кажа на другаря кмет – както си изхвърлях боклука разделно досега, вече ще го тъпча в общите контейнери, напук за вдигнатия промил и тази простотия д разделното събилане до Чолаковци.

  Отговор
 • 09.01.2022 в 16:04
  Permalink

  Първо трябва да се подпомогнат таксиметровите шофьори, за да си сменят колите с електрически, след това автобусите. Да се направят светофари за пешеходците на пазара и до кино искра, да може да се събират пешеходците и да почакат малко, не да се точат един по един и колите да спират и трагват непрекъснато, така се замърсява повече въздуха.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *