Колко ще е здравната вноска за безработните до март

Удължават сроковете за действие на различни плащания от хазната

По 26 лева на месец ще продължат за плащат за здравна вноска безработните, които не са борсата, както и хората, които сами си плащат вноските до края на март 2022 г.

Това се разбира от внесения в Народното събрание Законопроект за удължаване до 31 март 2022 г. на действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет.

Така без промяна остават минималният осигурителен доход, който още три месеца ще бъде 650 лв., и максималният – 3000 лв. Те служат за определяне на размера на здравната вноска, като тя е в размер на 8% върху не по-малко от 325 лв. и не повече от 3000 лв. месечно.

Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се.

С предложенията в законопроекта се удължават сроковете за действие на различни плащания от хазната, например – за допълнителните възнаграждения на медиците от първа линия, помощта за деца с увреждания и други разходи.

Заедно с това до този срок се запазват размери като минималния доход на служител в държавната администрация, който практически винаги съвпада и с минималната работна заплата. В момента тя е 650 лева.

 

istock
Според Закона за публичните финанси, ако няма приет бюджет за годината, до гласуването на такъв от парламента и обнародването му в „Държавен вестник“ държавата работи с 1/12 от съществуващия месечно.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.