Община Свищов закова най-висока заболеваемост от Covid-19 в областта, МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ се задъхва от пациенти

Инфектираните в региона се увеличават повсеместно, а интересът към ваксинация расте главоломно

 

ОБЩИНА СВИЩОВ САМО ЗА НЯКОЛКО ДНИ СТАНА РЕКОРДЬОР В ОБЛАСТТА ПО ДИАГНОСТИЦИРАНИ С КОРОНАВИРУС. Заболеваемостта в крайдунавския град закова обезпокоителната стойност от 639,24 на 100 000 население. Така за по-малко от седмица в населеното място заразените се увеличиха двойно. Вследствие на това общинската болница „Д-р Димитър Павлович“ започна да се задъхва от пациенти, нуждаещи се от стационарно лечение. В клиниката бе предприето светкавично преструктуриране на отделения, за да се осигурят достатъчно легла за хората с Covid-19.

Ситуацията в лечебното заведение за пореден път е много тежка, а причина за това е кадровата криза. Студентите по медицина, които даваха дежурства, в момента са в сесия и не могат да помагат в болницата, затова лекари от други отделения на клиниката са принудени да навестяват инфектираните и да назначават терапии. Липсват обаче медицински сестри, които да провеждат оздравителните манипулации.

Цялата отговорност за настанените болни пада върху плещите на медицинската сестра Лидия Македонска, която се превърна във ветеран във войната със заразата в Свищов. Тя бе наградена за жертвоготовността и отдадеността си на професията от кмета Генчо Генчев през 2020 г. и се прочу с това, че изкара близо месец, без да напуска Covid сектора на клиниката, а след като излезе за почивка, се върна като пациентка в звеното. Македонска в момента изпълнява и длъжността на главна медицинска сестра на МБАЛ. Тя обгрижва сама всички хоспитализирани с коронавирус, които към понеделник са около 45.

Междувременно заболеваемостта в цялата област не спира да се увеличава и вече възлиза на 398,31 на 100 000 души. Връщането на децата в клас доведе до ръст на Covid-19 в училищна среда. С потвърдена диагноза коронавирус са четвъртокласник и седмокласник от ОУ „Бачо Киро“ във Велико Търново, седмокласник и педагог от ОУ „Димитър Благоев“ в старата столица, младеж от 12-и клас на СУ „Димитър Благоев“ – Свищов, и учител от ДГ „Славейче“ в Златарица. Положителна проба са дали също ученик от 11-и клас в ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ в старата столица, четвъртокласник в СУ „Георги Измирлиев“ – Горна Оряховица; ученик от 8-и клас в ДПГ „Димитър Хадживасилев“ – Свищов, ученик от 6-и клас в СУ „Цанко Церковски“ – Полски Тръмбеш, и първокласник в СУ „Св. Климент Охридски“ – Сухиндол.

В БОЛНИЦА СА НАСТАНЕНИ ОБЩО 179 ЛИЦА, А В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ СЕ ЛЕКУВАТ 842 ДУШИ.

Битката със заразата от началото на пандемията до момента са загубили 1394 жители на региона.

Успоредно с покачването на заболеваемостта расте и интересът към имунизациите. В петък медиците поставиха 1069 дози ваксини в областта. Така само с ден разлика бе подобрен рекордът във Великотърновско за брой инжектирани за 24 часа. В региона вече са поставени 100 657 дози, а със завършен имунизационен цикъл са 50 585 лица. Трета игла са получили 10 578 души.

За да се осигури достъп до ваксини в малките населени места, мобилен медицински екип от системата на детското и училищното здравеопазване към Община Велико Търново ще посети Никюп, където на място ще имунизира желаещи. Това ще се случи на 15 януари от 8:00 до 9:00 ч. в пенсионерския клуб в селото.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *