Туристите идват, но не остават, Габрово и Сливен водят на В. Търново по реализирани нощувки

Трима евродепутати дискутираха възраждането на туризма – летището в Г. Оряховица, АМ „Хемус“ и пътят към Русе ключови за развитието на сектора в областта

 

ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ РЕГИОН РАЗПОЛАГА С ОГРОМЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ПОТЕНЦИАЛ, КОЙТО СЛЕДВА ДА СЕ РАЗВИЕ С УСИЛИЯТА НА РЕДИЦА ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ, БИЗНЕС, МЕСТНА ВЛАСТ И ЕВРОПЕЙСКО ФИНАНСИРАНЕ. Около това становище се обединиха участниците в конференцията „Български гласове за Европа: туризмът – предизвикателства и възможности“, провела се в понеделник в старата столица. Събитието бе организирано от БТА и в него взеха участие евродепутатите Ева Майдел, Цветелина Пенкова и Петър Витанов, новоназначеният областен управител адв. Людмила Илиева, депутатът Димитър Николов, както и представители на старопрестолната община, местния туристически бранш, културни звена и историци.

По време на дискусията бе обсъдено дали въвеждането на унифицирани стандарти за туризма в европейските страни би подействало ползотворно на отрасъла. На преден план излезе мнението, че подобно уеднаквяване на правилата трудно може да реши различните проблеми, тъй като всеки регион си има своя специфика.

„Туризмът е един от най-важните стълбове на икономиката в ЕС. След разразяването на пандемията този отрасъл се считаше за главен фактор за разпространение на вируса, но това не значи, че туризмът трябва да спре. Една от опциите за възраждане на бранша у нас е създаване на система от ваучери, чрез която българите да избират родни локации за почивка. Смятам, че е необходимо не просто да върнем нивото на туризма преди пандемията, а да направим няколко стъпки по-нагоре. Това може да се случи чрез средствата от Плана за възстановяване и устойчивост и оперативните програми“, коментира евродепутатката Ева Майдел.

Нейният колега Петър Витанов допълни, че трябва да се обърне внимание върху регионалните политики за развитие на туризма. По думите му България и Велико Търново имат необходимите дадености да развиват целогодишно туризъм, а не само сезонно и да бъдат конкурентоспособни на топлокации в Гърция и Турция.

„Старата столица бива изпреварвана по брой туристически нощувки от Сливен и Габрово, които нямат толкова богати природни и исторически дадености. Това е огромен недоразвит потенциал, данните за 2021 г. показват, че заетостта на легловата база тук е била едва 18%“, посочи той.

Витанов изтъкна необходимостта от включване на минерални извори, спа комплекси и други богатства на природата към туристическия продукт в региона. Конкретизира като такъв обект находището на лечебна животворна течност във Вонеща вода.

ЕВРОДЕПУТАТКАТА ЦВЕТЕЛИНА ПЕНКОВА ИЗРАЗИ ТРЕВОГА ОКОЛО НЕДОСТИГА НА КАДРИ В БРАНША.

„Туризмът осигурява заетост на 27 млн. души в ЕС. Пандемията принуди много хора да се ориентират към други препитания и се стигна до недостиг на квалифицирани кадри в сектора“, заяви тя.

Посочи, че изключително полезно за хората в бранша и общините би било това да се възползват от европейско субсидиране на проекти за енергийна ефективност на места за настаняване и дигитализация на културни обекти.

Губернаторът адв. Людмила Илиева съобщи, че с над 27 млн. лв. европейски пари са финансирани 23 туристически проекта в 7 общини в региона. Според нея пандемията не бива да се приема като явление с трайно негативен отпечатък, а като възможност браншът да се оптимизира.

„Областта може да развива всички видове туризъм и една от спецификите й е съчетанието на три вида транспорт – железопътен и въздушен в Горна Оряховица, и автомобилен. Ще проследя на какво ниво е изпълнението на концесията на летището, което предстои да се оптимизира. Около територията на Велико Търново трябва да минат интензивни трафици в посока изток-запад и север-юг по ключови инфраструктурни обекти, по които работи правителството – АМ „Хемус“ и скоростния път Велико Търново – Русе“, заяви тя.

Темата за аеропорта продължи депутатът Димитър Николов, който изтъка, че РОЛЯТА НА ЛЕТИЩЕТО В ГОРНА ОРЯХОВИЦА Е НА ЕСТЕСТВЕН ПОРТАЛ ЗА ИКОНОМИЧЕСКИЯ ПОДЕМ И РАСТЕЖ НА РЕГИОНА. Народният представител допълни, че на предстоящия парламентарен контрол в петък ще получи отговор на въпрос, свързан с промяната в собствеността на фирмата концесионер на транспортния обект.

Шефката на отдел „Култура, туризъм и международна дейност“ в Община Велико Търново Нелина Църова изрази мнение, че секторът може да получи тласък чрез възможно най-скорошното реализиране на мащабните инфраструктурните проекти и създаването на спогодби със съседните държави за облекчен режим за влизане в страните.

„Туризмът е един от стълбовете на икономиката на общината и делът му в брутния вътрешен продукт заема 47 процента. По данни на НСИ в много кризисната 2020 г. във Велико Търново са реализирани 224 100 нощувки на туристи, от които 48 340 на чужденци. Независимо че беше затворено всичко – Велико Търново остана притегателна дестинация и се ласкаем да мислим, че и малкото хора, които са избрали да пътуват, са предпочели старата столица. Затова е особено важно да намерим общите решения на местно, регионално, национално и европейско ниво за възстановяването на туризма след пандемията“, подчерта тя.

Според нея предизвикателство пред местното ръководство е връщането на туристите, тъй като градът е бил сериозно засегнат от пандемията.

„Имахме близо 500 000 посетители на музеите и около 250 000 гости на града, но през 2020 г. спадът е с около70 %. За сметка на това възникна друга тенденция – старата столица стана дестинация за българските туристи, които започнаха да се завръщат и да преоткриват Велико Търново. През 2021 г. имаме над 30% ръст на посетителите спрямо 2020 г.“, обобщи Църова.

Шефката на културния общински отдел подчерта, че ще има нови инвестиции в местния туризъм – разширяването на Мултимедийния център и внедряването на нови експозиции в него, както и реконструкцията и основния ремонт на музей „Възраждане и Учредително събрание“.

По време на събитието бяха дискутирани още проблемите и предизвикателствата пред ръководителите на музеи, организаторите на фестивали, хотелиери, туроператори и т.н.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

4 thoughts on “Туристите идват, но не остават, Габрово и Сливен водят на В. Търново по реализирани нощувки

 • 10.01.2022 в 17:06
  Permalink

  В общи линии, топла седянка на по лафче, кафе и сладки и обща алабалистика за пред медиите. Потенциали, оптимизации, големи транспортни коридори и инфрастуктурни проекти – всичкото на хартия….На практика, мръсен, неприветлив и изключително занемарен град с отвратителни пътища осеяни с дупки, събарящи се или съборени къщи в старата част, свлачища, огромна дупка в старото военно училище с няколкогодишна давност но пък със налети един бус пари за конкурс…Активно сновящи паяци отнасящи колите на туристите, докато си имаме буферен празен паркинг, че се строи и втори..Туристическо влакче, което не се движи и температурно-капризен подемник на Трапезица…

  Отговор
 • 10.01.2022 в 17:38
  Permalink

  Със срутени къщи, унищожен Интерхотел, без нов център, обещание за възстановяване на Хотел Цар Борис, обходен път, летище Г.Оряховица, Гарата и влаковете, Хотел Етър, Магистрала Хемус, моста на дълга лъка, тунелите на северната страна… какво ли още не …нищо не е направено в Търново. Срамота. Какъв туризъм да става.

  Отговор
 • 11.01.2022 в 1:28
  Permalink

  Велико Търново е един паметник на разрухата в съвременна България!

  Отговор
 • 11.01.2022 в 12:19
  Permalink

  Ами нямам какво да добавя…за съжаление всичко коментирано по-горе е вярно, но явно нито на кмета, нито на някой общински служител или общински съветник му прави впечатление. Нищо не е направено за да стане по-приятно и лесно място за живеене.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *