Администраторът на „Дивотия до шия във Велико Търново” си изкарва хляба със застраховане и реди тънки мезета

Някои хора цял живот гонят популярност, при други тя идва дори без да са я искали. Такъв е случаят и с Йордан Радославов, който администрира най-голямата Фейсбук група в региона. Заради работата, която върши в полза на обществото, мненията за него са на двата полюса – от „Осанна!” до „Разпни го!”. Уважаван и мразен едновременно, той продължава да е последователен в това да дава възможност на великотърновци да сигнализират за всички проблеми в старата столица.

Йордан Радославов е кореняк търновец от поне три поколения. Имал наследствена къща на 200 години до Хуманитарна гимназия, но я продал. Живял е в стара къща на мястото на градската поликлиника, която съборили за нуждите на бъдещия строеж, когато бил малък. Още помни чупенето на прозорците, докато семейството му още не се било изнесло.

Роден е на 30 април 1970 г. Казва, че е работил всичко – правил е хляб, създал е таксиметрови фирми във Велико Търново, бил е елмонтьор в „Елмот”, а в Арбанаси – шеф на „Църковно монополно производство” към митрополията. От 20 години е застраховател и хората го знаят най-вече с тази му професия. Харесва си работата и смята и занапред да си изкарва хляба с нея.

Покрай хляба обаче е добре да има и мезета. От две години Йордан сам си ги произвежда и е много доволен, защото си хапва чисто месо без оцветители и консерванти. Такова, каквото сме яли и преди, но предимно от село. „Когато с приятели преди десетина години ходехме за риба, с бирата си вземахме и филе „Елена” или пастърма, че ако не хванем нищо, да има поне мезе. Тогава бяха евтини, но после така поскъпнаха, че спряхме да си купуваме. Моят комшия Димо Конакчиев ми показа как се прави кутия за сушене. Той има такава, опитах мезетата му, много ми харесаха и си направих и аз”, разказва Йордан Радославов. Самото приспособление представлява пластмасова кутия за вещи, която струва около 7 лв. Дълга е около 70 см, висока – 60 см, и широка около 40 см. Желателно е дори да е по-голяма, за да побира повече килограми месо на един път, обяснява той. Неговата е за около 5 кг месо. Капакът е с дупки, за да циркулира въздухът. Оборудва се с вентилатор, може да е от отдушник за баня или пък от компютър, но да има изправител, който да преобразува тока на 220 волта. Вентилаторът не работи постоянно, така че може да се регулира процесът на съхнене. Не е хубаво месото да съхне бързо, нужно е да минат поне две седмици, за да узрее добре, без да става прекалено сухо, разказва Йордан. За кутията е нужен и таймер. Всичко излиза максимум 40 лв. и в него няма какво да се счупи, допълва той.

Мезетата на Данчо не само са вкусни, но и изглеждат добре на снимка.

Хилядите рецепти, които е изчел в интернет, му се видели прекалено сложни, затова се е ориентирал към по-простички, както са ги правили старите българи. И в никакъв случай не се счита за кой знае какъв майстор. Пък и да сбърка, ще се изяде. „Взема се например една рибица, нарязвате я на хубави парчета – да е удобно да си я закачите, и я завивате в сол за 24 часа. След това изплаквате хубаво и потапяте месото в тенджера със студена вода. Аз не обичам да ми е солено, затова сменям водата няколко пъти. След това пресовам рибицата между две дъски, за да се отцеди хубаво и да се предаде нормална форма. Подправки всеки може да сложи на вкус, аз ползвам чубрица, червен пипер, чесън на прах и чимен. И накрая се окачва да съхне в кутията. Обикновена рецепта, но става много вкусно”, обяснява технологията Йордан Радославов. Получава се мезе от типа на филе „Елена”. Всеки човек може да си суши и да си го направи, убеден е той. Просто кутията помага в по-топлото време, в нея се контролира съхненето, а и мезето не го кацат мухи. Ако все пак месото пресъхне, може да се оправи, като се вакуумира и се сложи за два-три дни в хладилника. Така влагата се разпределя равномерно. Вади се от опаковката и отново се суши, но по-бавничко.

И ако си мислите, че се снабдява от някое специално място, не е така. Следи промоциите по големите вериги във Велико Търново и по този начин с всички подправки и тока готовият продукт му излиза около 10 лв. на килограм сурово месо – цена, която я няма в никой магазин. Не обикаля селата, защото не е на сметка.

Наскоро Йордан Радославов получил като подарък уред за пушене и в момента прави експерименти.

По снимките, които публикува, личи, че не само майстори мезетата, но и добре ги аранжира. Казва с усмивка, че му идва отвътре, като на човек, който обича да яде и пие.

А групата „Дивотия до шия”, с която става известен, създава преди 6 – 7 години. Присъствал на събитие в ДКС „Васил Левски”, тръгнал да слиза в посока към сегашния „Кауфланд” и се спънал, защото стъпалата били в ужасно състояние. Йордан вежливо попитал в профила на кмета Даниел Панов защо не ги оправят, но го блокирали веднага. Помислил си, че е страшна дивотия, когато човек се оплаква, но не му се чува гласът. Така името на групата дошло спонтанно. Влязъл в интернет, не знаел как се прави Фейсбук група, но се справил, а ефектът и за него бил изненадващ.

Макар и администратор на една от най-големите Фейсбук групи в българското интернет пространство, признава, че социалните медии са сила, но за него са по-скоро зло. „Вместо човек да седне да прочете нещо или да говори с някого смислено, той сяда и ровичка в интернет. Няма градивност. Пък и като се огласяват нещата, не са станали по-добри, поне във Велико Търново. Градът върви на зле”, смята Йордан Радославов.

Всеки ден отказва поне на 20 души да влязат в групата, защото не са свързани с града. И отделя поне по 40 минути от времето си през 365-те дни на годината, защото работата на администратора на „Дивотия до шия във Велико Търново” никак не е малко, дори да се струва на някого така.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката и личен архив

3 thoughts on “Администраторът на „Дивотия до шия във Велико Търново” си изкарва хляба със застраховане и реди тънки мезета

 • 11.01.2022 в 13:47
  Permalink

  Поздравления ! Ето му идея: да свърже групата със сайта и приложението „Гражданите“, че последните нещо спряха да реагират…

  Отговор
 • 11.01.2022 в 19:53
  Permalink

  не мога да разбера защо един тапигьос като тоя, държи целия град в групата.

  Отговор
 • 12.01.2022 в 2:11
  Permalink

  Търновчани ще станат Перничани до шия!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.