Какви са глобите при липса на застраховка „Гражданска отговорност“

При повторно нарушение размерът на санкциите се повишава значително

В Закона за движение по пътищата са предвидени следните административни мерки, ако нямате сключена застраховка „Гражданска отговорност“:

Първо – временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач, който управлява моторно превозно средство без застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.

Действието на принудителната административна мярка е до представяне на доказателство за сключена валидна застраховка, поясняват от Комисията за финансов надзор.

Второ – Временно спиране от движение на пътно превозно средство на собственик, който няма задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. Мярката действа до сключване на застраховката.

Глобата при липса на застраховка ГО е от 250 лв. за физически лица и имуществена санкция от 2 000 лв. за юридическо лице или едноличен търговец. При повторно нарушение размерът на глобите се повишава значително – за физически лица е 400 лв., а за юридически – 4000 лв.

 

 

istock
Липсата на задължителна застраховка, както превишената скорост, може да се установява и с полицейски камери. Тогава се издава електронен фиш на собственика дори без негово присъствие. Фишът се изпраща по пощата и трябва да се изплати в 14-дневен срок.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *