Климатичен феномен ще охлади света през 2022-ра

Всветовен мащаб 2022 г. ще бъде по-студена от 2020 г. поради развитието на климатичния феномен Ла Ниня, когато в южната част на Тихия океан студената вода се издига от дълбините на повърхността. Това понижава средната температура по планетата, обяснява директорът на климатичната програма на Световния фонд на природата (WWF) Алексей Кокорин пред Ura.ru. „Това, че 2022 г. ще бъде по-студена по цялата планета от 2020 г., е сигурно. Това се дължи на развитието на феномена Ла Ниня. Това е поток от атмосферата в Тихия океан, а след това топлината ще се върне. Следователно 2021 и 2022 г. ще бъдат по-студени по целия свят. Имам предвид повърхностния слой на атмосферата“, казва Кокорин. Според климатолога понижаването на температурата по цялата планета няма да повлияе на развитието на процесите, свързани с глобалното затопляне. „Това не означава промяна в тенденцията. Това е просто естествен процес“, обяснява той. Зам.-директорът на Института по физика на атмосферата на Руската академия на науките Владимир Семьонов допълва, че до средата на 2022 г. ефектът от явлението Ла Ниня ще отшуми.

„При Ла Ниня може да има отскок от 0,1 или максимум 0,2 десети от температурата, ако това е силно явление. Но тогава, след една година, вече няма да забелязваме това“, уточнява ученият. Това, за което говорят специалистите, се нарича Южна осцилация (Южно колебание). Ел Ниньо е неговата топла фаза, а Ла Ниня – студената. Цикълът на Южното колебание, включващ Ел Ниньо и Ла Ниня, оказва влияние върху температурите и валежите по целия свят.

Фазата Ел Ниньо обикновено се повтаря през около четири години, но според наличните данни циклите могат да продължават между две и седем години. Въздействието, което Ел Ниньо оказва върху времето, зависи от географското положение, сезона и отделния случай. Типично за зимите е да са по-топли от обикновено в северните щати от Средния запад в САЩ, докато в Централна и Южна Калифорния, както и в югоизточните щати, са по-топли от обичайното. Тихоокеанските северозападни щати, от друга страна, са по-сухи по време на Ел Ниньо. За разлика от Ел Ниньо, по време на Ла Ниня щатите в Средния запад са по-сухи от обикновено.

Източник: Обекти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *