С пари, събрани от картички, ученици купиха ЕКГ апарат за болницата в Павликени

ВЪЗПИТАНИЦИ НА ПГАТ „ЦАНКО ЦЕРКОВСКИ” – ПАВЛИКЕНИ, СТАРТИРАХА НОВАТА ГОДИНА С ЖЕСТ КЪМ БОЛНИЦАТА В ГРАДА. Учениците закупиха нов мобилен ЕКГ апарат за нуждите на лечебницата, а средствата за медицинския уред събраха на благотворителен базар. Акцията на младежите се проведе около Коледа, когато Ученическият съвет на школото избра да подпомогне местната клиника чрез продажбата на различни сувенири, картички и ръчно изработени изделия.

Д-р Ренета Кръстева и децата от ПГАТ „Цанко Церковски“.

Шефката на лечебното заведение д-р Ренета Кръстева сподели, че тя и всички здравни работници в клиниката са трогнати от инициативата на гимназистите.

„Бях уведомена от директора на ПГАТ „Цанко Церковски“, че младежите организират базар в подкрепа на болницата. Моето предложение бе, щом деца са подели толкова благородна кауза, събраната сума да бъде вложена в медицински уред за малчугани. Събраната сума от акцията бе 1130 лв. и с тях закупихме мобилен ЕКГ апарат за Отделението по педиатрия“, заяви д-р Кръстева.

Новият уред заменя стар модел, който е използван в звеното в продължение на 10 години. Модерният ЕКГ апарат е усъвършенстван с разчетки в реално време, които дават информация дали има нарушение в сърдечната дейност на малките пациенти. По този начин медицинските сестри се ориентират за евентуалния риск в състоянието на изследваните малчугани и могат да извикат своевременно лекар.

ОТДЕЛЕНИЕТО ПО ПЕДИАТРИЯ РАЗПОЛАГА С 18 ЛЕГЛА И ГОДИШНО ПРЕЗ НЕГО МИНАВАТ ОКОЛО 500 ДЕЦА. В момента в структурата са настанени за лечение 7 малки пациенти.

„Изказвам огромната си благодарност към всички деца, учители, родители и дарители, които участваха в базара. Много труд бе вложен в изработването на сувенирите, картичките, коледните украшения и други изделия, които бяха изложени за продан“, коментира шефката на МБАЛ.

Успехът на благотворителната инициатива на учениците стана възможен, след като павликенската общественост прегърна каузата им и в рамките на ден и половина изкупи всичко от базара. Тези жители на общината, които не успяха да се сдобият с артикул, дариха средства за акцията.

Уверени, вече от собствен опит, че доброто ражда добро, учениците от ПГАТ търсят нова благородна кауза. Каква ще бъде тя, предстои да се уточни на първото за тази година заседание на Ученическия съвет.

ПО ДУМИТЕ НА Д-Р КРЪСТЕВА ДЕЦАТА ОТ ВСИЧКИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ В ПАВЛИКЕНИ СА МНОГО АКТИВНИ в оказването на подкрепа на болницата.

„Няма празник, за който учениците да не ни поздравят. Друг жест, който ни впечатли наскоро, дойде от възпитаниците на ОУ „Бачо Киро“. Децата от клуба по иконопис изработиха и ни дариха икона на св. Иван Рилски Чудотворец. Радваме се и сме горди, че в нашата община растат такива деца, които биват възпитавани и насърчавани към благотворителност и уважение към околните от техните родители и педагози“, допълни шефката на МБАЛ.

Тя съобщи още, че предстоят още две дарения в болницата, които ще бъдат от огромна полза на медиците и пациентите с коронавирус.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *