В ОУ „Бачо Киро“ В. Търново правят модерна биохимическа лаборатория за над 60 000 лв.

ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „БАЧО КИРО“ ЩЕ СЕ СДОБИЕ С ОБОРУДВАНЕ ЗА МОДЕРНА БИОХИМИЧЕСКА ЛАБОРАТОРИЯ. Тя ще се обособи в STEM център по природни науки, изследвания и иновации, който ще се помещава в бившата столова на учебното заведение. Инвестицията е в размер на над 60 000 лв., които училището спечели по национална програма на просветното министерство.

Школото обяви обществена поръчка за оборудването на 7 януари, а в обхвата е включена доставка на специфична техника – химична и вентилационна камина, дестилатор, различни видове микроскопи, лабораторни съдове и консумативи по химия, бактерицидна лампа, телескоп и т.н.

Ще бъде осигурен и модел на човешки череп в реални размери и такъв на торс с 40 части, включващи пресъздаване на най-важните органи, кости, прешлени и т.н.

В биохимическата лаборатория учениците ще могат да се събират, да комуникират помежду си, свободно да обменят идеи, да осъществяват работа в малки групи, да изследват и експериментират, прилагат и надграждат знания.

В звеното ще се провеждат занимания за децата от първи до осми клас.

Крайният срок за подаване на оферти по обществената поръчка е 28 януари. Очаква се иновативната лаборатория да бъде открита тази пролет.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “В ОУ „Бачо Киро“ В. Търново правят модерна биохимическа лаборатория за над 60 000 лв.

  • 11.01.2022 в 14:26
   Permalink

   Много хубав проект. Най вече децата трябва да се запознават от малки за здравословния начин на живот, какво носи прекомерното хранене и алкохол, наркотиците, защото сега се виждат резултатите , колко хора почиват в ранна възраст, което се дължи на тези неща. Нека да образоват и техните родители.
   Затлъстяването и обезводняването са причините за толкова много заболявания и за ранна смърт. Не е срамно да се спортува или разхожда, но в България така изглежда.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.