Започват Алековите празници, Свищов ще чества 159 години от рождението на Щастливеца

В рамките на три дни – от 12 до 14 януари, в Свищов ще се проведат традиционните Алекови празници. Първото събитие от богатата програма е на 12 януари 2022 г. в ХГ „Николай Павлович“, където ще се открие изложба на карикатури от фонда на галерията и на рисунки от регионалния конкурс за детска рисунка „Алеко“.

В деня, когато е роден Алеко Константинов – 13 януари, от 15,00 часа в зала N 1 на Община Свищов ще бъдат връчени наградите от три конкурса с името „Алеко”: международния конкурс за къс хумористичен разказ, регионалния ученически конкурс за есе и регионалния конкурс за детска рисунка. „Алеко”.

В същия ден от 17,30 часа на паметника на писателя в Градската градина на Свищов ще има общоградско поклонение с ритуал по полагане на венци и цветя в памет на Алеко Константинов.

На 14 януари 2022 г. от 17 часа в аулата на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ Ивелина Габровска, Димитър Анев и Николай Нейков ще се срещнат с учениците от паралелките по туризъм, а темата е „Алеко и туристическото движение в България“.

Няколко от мероприятията по време на Алековите празници ще бъдат онлайн във Facebook и YouTube. Сред тях е филмът, посветен на къщата музей „Алеко Константинов“.

В дистанционна форма ще е и честването на патронния празник на СПГ „Алеко Константинов“ на 12 януари от 15 часа. Тогава ще се проведе и виртуална среща с училища от страната, носещи името на Алеко Константинов, както и обявяването на резултатите от конкурса на тема „Пътешествие с Алеко“ в категориите „Изразително четене на откъс от Алеков пътепис по избор” и „Мултимедийна презентация по пътепис на Алеко по избор“.

Мероприятията от програмата са съобразени с епидемичната обстановка, възможни са и промени, предупреждават организаторите.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *