Бързо оплешивяващото население на Южна Корея очаква помощ от бъдещия президент

Политикът, който обеща да реши проблема на милиони южнокорейци, мигом се озова на челно място в предизборната надпревара

Лий Дже Мюнг – кандидатът за президент на страната от управляващата Демократическа партия на Южна Корея, има гъста коса. Но много плешиви и оплешивяващи избиратели възнамеряват да гласуват за него. И то само защото Мюнг включи в предизборната си програма клауза за държавни гаранции за плащане на лечение на плешивост за всички, които се нуждаят от това.
В Южна Корея един на всеки пет възрастни мъже страда от алопеция (пълна или частична загуба на коса). Подобен проблем имат и доста жени. Така че веднага след като Лий Дже Мюнг обяви по-рано тази седмица, че ако спечели, всеки ще може да получи безплатно лечение за алопеция, всички останали обещания на съперниците му – много по-шумни и щедри, престанаха да привличат вниманието на избирателите. Хората престанаха да се интересуват от ядрената програма на Северна Корея, от отношенията на Сеул с Вашингтон, от борбата с коронавируса и от възстановяването на южнокорейската икономика. Социалните мрежи са препълнени с ентусиазирани коментари: „Лий Дже Мюнг, браво! Ще те издигнем на президентския стол“, „Давате надежда на милиони“.
Веднага след като обяви този приоритет в кампанията си, Мюнг рязко скочи напред в резултатите от проучванията на общественото мнение.
Но има хора, които го виждат като популист и злонамерен, тъй като критиците на кандидата за президент казват, че покриването на подобни скъпи лечения и процедури ще подкопаят стабилността на системата за обществено здравно осигуряване, която и без това се задъхва на фона на продължителната пандемия COVID -19.
Президентските избори в Южна Корея са насрочени за март.

Източник: www.kp.ru
Снимка: REUTERS

One thought on “Бързо оплешивяващото население на Южна Корея очаква помощ от бъдещия президент

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *