Художникът от старата столица Михаил Михайлов, живял в ателието на Пикасо, ще представя България на Биенале на изкуствата във Венеция

Художникът Михаил Михайлов от Велико Търново е класиран на първо място в конкурса на Министерството на културата и ще представя България на изключително престижното Биенале на изкуствата във Венеция. Културният форум ще се проведе от 23 април до 27 ноември 2022 г., а на 11 януари в НДК името на Михаил Михайлов официално бе обявено като победител.

Талантливият художник, който твори изцяло в областта на модерното изкуство, е спечелил с проекта си „Ето къде си“ с куратор Ирина Баткова. По него той е работил повече от два месеца във Виена, научи „Борба“ от щастливата му майка Искра Йонкова, която не можеше да си намери място от вълнение. Жената живее в старата столица и има магазин за козметика на ул. „Васил Левски“. „Всичко, което е постигнал, е негово дело. Мога само да му се радвам. Аз съм една горда майка“, заяви Искра Йонкова.

Михаил Михайлов е на 44  години, роден е във Велико Търново през 1978 г. Завършил е СУ „Емилиян Станев“, а после и изобразителни изкуства във ВТУ. Учил е във Виена история на изкуството. Сега дели времето си между Виена и Париж, а във френската столица има редица изложби, радващи се на интерес от критика и почитатели. Живял е три-четири месеца в Монмартър, в ателието на Пабло Пикасо. Творецът има 100 изложби, от които 14 самостоятелни, и редица престижни награди.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. личен архив

One thought on “Художникът от старата столица Михаил Михайлов, живял в ателието на Пикасо, ще представя България на Биенале на изкуствата във Венеция

  • 12.01.2022 в 9:36
    Permalink

    На Велико Търново му прилича да стане арт столица, с толкова много таланти и художествена академия, градът е син и безличен, трябва да се даде възможност на таланти и не толкова известни, но бъдещи да излагат свои опери и да бъдат защитени от вандализъм. Градът може да се изхранва само от туризъм, изкуство и термални процедури стига да се инвестира добре и със знание.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *