Водещи новиниОбщество

Негодуващи апелират Общинският съвет във Велико Търново да гласува против кариера за варовици в Самоводене

Негодуващи жители на великотърновското село Самоводене апелират Общинският съвет във Велико Търново да гласува против изграждането на кариера за варовици и трошен камък в покрайнините на населеното място. Инвестиционното намерение е на фирма от Търговище за 35-годишна концесия на находището, което попада и в защитена зона по „Натура 2000“.

Бъдещата кариера е на по-малко от километър от регулацията на Самоводене. Местните хора са притеснени за имотите и обработваемите земи. Най-засегнати ще са 1500 декара ниви до находището.

„Те опират до кариерата, даже пътят, който е покрай блока, влиза в очертанията на бъдещата кариера. Тук ще бъде ад. Селото ще бъде разбито, това са камиони от над 50 тона. Това е карстов район, който е вододайна зона на селото“, споделят жители на Самоводене.

Преди месеци те изготвиха и протестна подписка, която е внесена в компетентните институции. Документите по казуса са депозирани в кметството, РИОСВ, Общински съвет, РЗИ, Басейнова дирекция „Дунавски райони“, президентството и няколко от ресорните министерства.

В тях жители на Самоводене призовават институциите да останат на страната на местните хора за „спокоен живот в чиста околна среда“.

„Информираме ви за подготвянето на една социална и екологична катастрофа, засягаща с. Самоводене и неговото югозападно землище. Ако РИОСВ реши, че географски забележителната долина на р. Раковец с цялата нейна флора и фауна, изобилстващи със защитени растителни и животински видове, могат да бъдат превърнати в кариера за варовици, то вместо защитена зона ще имаме унищожена такава. Последствията за с. Самоводене ще са сходни – допълнително постоянно замърсяване на въздуха, тежък транспортен трафик през незасегнатата от магистралата част на селото, значителни вреди върху селскостопански площи и пасища, ликвидиране на туристически маршрути и ловни полета, разрушаване на карстов район, водоснабдяващ половината село. Двата манастира в прохода Дервент ще бъдат сериозно заплашени от разрушения поради активиране на съществуващите ерозионни процеси в скалите над тях“, заявяват недоволстващите в обръщение до Общинския съвет във Велико Търново.

Те апелират местните парламентаристи да приемат становище в полза на човешките права на жителите на Самоводене и опазването на околната среда. „Призоваваме ви, гласувайте против разкриване на кариера за варовици от „Стромат 08“ ЕООД в местност Пчелата, 1300 м западно от Самоводене. Гласувайте против издаване на разрешителните документи на „Стромат 08“ ЕООД от Община Велико Търново“, заявяват от Инициативния комитет на Самоводене.

Веселина АНГЕЛОВА

One thought on “Негодуващи апелират Общинският съвет във Велико Търново да гласува против кариера за варовици в Самоводене

  • Забелязвате ли как от столицата и съседни области тук при нас идват фирми със силно замърсяващи производства и спорни ползи на местното население. Те на това му викат рестартиране на държавността …

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *