Община В. Търново преговаря със 180 собственици на изоставени къщи за реставрация на сградите

Необходимо е спешно реновиране на постройките, за да се съхрани автентичният градски пейзаж на старата столица

 

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е НАСОЧИЛА УСИЛИЯ В СПРАВЯНЕТО С ЕДИН ОТ НАЙ-НАБОЛЕЛИТЕ СИ ПРОБЛЕМИ – опазването на необитаемите и рушащи се сгради в старата част на града. Служители на местната администрация са предприели активен диалог със собствениците на такива здания, които, макар да са пред срутване, са паметници на културата и трябва да бъдат съхранени. Постройките се нуждаят от спешно реновиране, но отговорността за възстановяването е в ръцете на притежателите на имотите.

„Водим преговори със 180 собственици на такива къщи. Голям проблем е незаинтересоваността от страна на наследниците и затова е необходима промяна в законодателството. Община Велико Търново има контакти със сдружение „Асоциация на общини със селища и територии на културно-историческо наследство“. Познати са европейските практики в това направление и прилагането им би било добро решение в България. Чрез тях градският пейзаж, който за Велико Търново е уникален, ще бъде съхранен и ще направи старата столица още по-привлекателна дестинация“, заяви директорът на местния отдел „Култура, туризъм и международна дейност“ Нелина Църова.

Тя съобщи, че Общинската администрация е успяла да убеди до момента собствениците на 70 сгради признаци да ги стегнат. В резултат на това постройките са с реставрирани фасади или изцяло възстановени.

Проблем в откриването на наследниците е фактът, че те са разпръснати не само в България, но и по света и така откриването им става почти невъзможно. Когато обаче общинските служители успеят да ги намерят, ремонтът следва да бъде предшестван от издаване на разрешително от Министерството на културата. Строително-монтажните дейности са за сметка на собствениците.

СГРАДИ ПРИЗРАЦИ, КОИТО НЕ САМО СА ГРОЗНИ ГЛЕДКИ ЗА ТУРИСТИТЕ И ЖИТЕЛИТЕ НА ГРАДА, НО И СА ОПАСНИ за живота и здравето на хората, има на улиците „Резервоарска“, „Независимост“, „Опълченска“, „Гурко“ и т.н.

Идеята на местната власт е законодателят да разреши общината да стане собственик на необитаеми здания, за които притежателите не полагат грижи и са занемарили във времето. За момента единствената нормативна мярка за справяне с проблема е по Закона за културното наследство, която дава право на общината да санкционира със суми до 30 000 лв. собствениците на такива постройки.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Община В. Търново преговаря със 180 собственици на изоставени къщи за реставрация на сградите

  • 12.01.2022 в 23:52
    Permalink

    Търново все по-вече заприличва на Перник!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *