Регионът ни – сред петте области в страната, в които пациентите разчитат само на една Covid зона за безплатни изследвания и лекарства

Дори в Северозапада медицинските звена в това направление са повече, във Враца функционират 6, а в Монтана – 4

 

ТРЕВОЖНО ИЗОСТАВАНЕ ПО ОТНОШЕНИЕ НА РАЗКРИТИ COVID ЗОНИ ЗА БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ЛЕКАРСТВА Е НАЛИЦЕ В ОБЛАСТТА. Тук такова звено за инфектирани работи само в община Велико Търново, което принуждава лицата с потвърдена диагноза и съмнителни за коронавирус от други населени места да отиват директно при личните си лекари или да пътуват до Спешно отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Липсата на медицинска структура, в която се прави рентгенова снимка и се назначава терапия за сметка на държавата, в останалите общини в региона създава сериозни трудности за населението.

Още когато бившият здравен министър д-р Стойчо Кацаров даде начало на идеята за Covid зони у нас, такава структура в областта бе сформирана с изоставане във времето спрямо останалите населени места в България. Нежеланието на диагностично-консултативните центрове и лечебни заведения във Великотърновско бе обосновано от РЗИ с невъзможността на стационарите да отделят медицински лица, които да работят там.

Така, въпреки че здравните заведения, решили се да организират подобно звено, да получават в замяна от държавата солидно субсидиране и техника, във Великотърновско ангажимент пое единствено белодробната болница „Д-р Трейман“. Там на разположение на заболели са д-р Стела Денчева и д-р Драгош Методиев, които преглеждат всеки работен ден от 16:00 до 18:00 часа. Пациентите с леки или средно тежки симптоми получават в сектора безплатно по един антибиотик от назначеното лечение, както е предвидено в плана за здравното министерство.

ШЕСТ МЕСЕЦА ПО-КЪСНО СИТУАЦИЯТА В РЕГИОНА Е НЕПРОМЕНЕНА. За сметка на това в някои области вече разполагат с близо 10 Covid зони на териториите си. Това става ясно от последния отчет на Здравната каса за сключени договори с медицински заведения и центрове за финансиране на дейностите.

Само с една Covid зона разполагат областите Велико Търново, Ловеч, Търговище, Ямбол и Шумен. Цели 28 идентични структури има в столичния регион. В Пловдивско звената са 12, в Габрово – 7, във Враца, Стара Загора и Варна – 6, Бургас, Благоевград, Добрич, Монтана, Пазарджик и Кюстендил – 4. В останалите са по 3 и по 2 зони.

Според медиците тези сектори ще бъдат от огромна нужда в предстоящата, пета вълна на коронавируса, когато спешните медици ще бъдат претоварени, а личните лекари няма да смогнат с прегледите на всички болни.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *