Водещи новиниОбщество

Великотърновска област е рекордьор по диви прасета с африканска чума у нас

Заради усложнената епизоотична обстановка удължават срока за групов лов на глигани

 

ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ СА ПОЛУЧЕНИ НАЙ-МНОГО ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ У НАС ЗА ЗАРАЗЕНИ С АФРИКАНСКА ЧУМА ДИВИ ПРАСЕТА, ПОВАЛЕНИ ОТ МЕСТНИ ЛОВДЖИИ този сезон. Позитивните резултати са 23, като установените болни глигани са били убити в пределите на 11 горски и ловни стопанства в региона. Диагностицирането е проведено в изпитвателната лаборатория „Екзотични и особено опасни инфекции“ и Националната референтна лаборатория. Това става ясно от данни на Агенцията по безопасност на храните.

Тъй като болестта е открита само при диви свине, няма определени предпазни и наблюдавани зони. За сметка на това, авджиите и горските служители следва да претърсват опасните територии за умрели представители на едрия дивеч или такива с необичайно поведение. Ако бъдат намерени загинали животни, се взима проба от тях и се изпраща за изследване.

В антикласацията по позитивни резултати за африканска чума по глигани след Великотърновска област попадат Пловдив, Смолян и Кърджали с по 21 проби, Габрово – 13, Стара Загора – 14, и т.н.

Заради усложнената епизоотична обстановка министърът на земеделието, горите и храните д-р Иван Иванов издаде заповед за удължаване на ловния сезон за групов отстрел на диви прасета. Така ловните дружини ще имат възможност да излязат в ловищата и на 15 и 16 януари.

ЗАРАЗАТА И НАМАЛЕНАТА ПОПУЛАЦИЯ НА ГЛИГАНИ ОБАЧЕ НЕ СЕ ОТРАЗЯВА НА ЧИСЛЕНОСТТА НА ЛОВДЖИИТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. За това свидетелства обобщената информация от задължителната заверка на ловни билети в края на годината. Членовете на „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” са близо 1100. Само двама са се отказали от хобито си, а 19 са починали. Редиците на стрелците обаче веднага са попълнени от тези, които през лятото завършиха курса за ловджии, и прехвърлили се от други райони.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимката е илюстративна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *