Японец превърна безделието в смисъл на живота си и в средство за препитание

От ранна възраст японецът Шоджи Моримото свикнал с факта, че всички го смятат за безделник – съученици, семейство, колеги… Сега той е на 38 и решава да превърне безделието в смисъл на живота си. Най-често в живота си Моримото е чувал, че е неактивен, не се интересува от кариерно израстване, върви по течението и стои встрани, когато всички наоколо са в трескава активност. В крайна сметка, след като завършва колеж и сменя няколко скучни работни места, подобни една на друга, той решава, че истинското му призвание е да бъде безделник.
– Изцяло се отдавам на това да не правя нищо…, каза Моримото пред репортери.
От 2018 г. той е безработен и единственото, което прави, е ненатрапчиво да предлага общуването си на околните. При това не изисква заплащане за компанията си, а само пътни разходи или храна, ако искате да поседи и да си побъбри с вас в кафене или ресторант, например. Шоджи е готов да изслушва и да поддържа разговора. Нарича себе си Rent-a-Man (човек под наем), но това не означава, че е готов да отдели времето си за някаква, макар и нетежка работа.
Мотото му да не прави нищо (Do Nothing) остава непроменено. Той вече е отклонил предложенията да помага в къщата, да почиства, да бъде личен приятел, да позира и да посещава определени места срещу пари. Но той с удоволствие ще напазарува с вас или ще седне на пейка в парка.
– Хората ме използват по различни начини. На някои хора им е самотно. Други се срамуват да отидат някъде сами. Някои хора искат просто да споделят мислите и вълненията си. Всеки ден ме поразява огромното разнообразие от личности, обстоятелства и ситуации, казва Моримото.
Той приема до три срещи на ден и се обижда, ако някой нарече безделието му работа, съобщава CBS.
Напоследък интересът към начина на живот на японеца нараства – около 250 хиляди абонати го гледат в социалните мрежи, а самият той вече е написал четири книги, в които сподели опита си, натрупан в резултат на общуването с огромен брой хора. Това му позволи в крайна сметка да спечели добри пари от безделието си.

Източник: www. kp.ru

 

One thought on “Японец превърна безделието в смисъл на живота си и в средство за препитание

  • 13.01.2022 в 0:16
    Permalink

    В България си имаме 350 хиляди Перничани и Перничанки-безделници!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *