Гимназията по туризъм с грамота от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България

На приключилия ежегоден конкурс „Годишни награди на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България” великотърновската Гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ е отличена с грамота. Тя е единственото училище от старата столица, което е сред номинираните в категорията „Училище на годината“. Тази награда е признание за нивото на обучението по английски език в гимназията, което е на европейско и световно ниво. То се осъществява чрез система на обучение, осигурявана от учебниците и учебните помагала на Cambridge University Press. Подготовката на учениците дава трайни и задълбочени знания, гарантиращи класиране на национални състезания и олимпиади, както и бърза адаптация и реализация на националния и международен пазар на труда.

Асоциацията е създадена от издателство „КЛЕТ България“ ООД, представител на Cambridge University Press, като доброволно обединение на училища, стремящи се към по-високо ниво на преподаване на чужд език. Днес в асоциацията членуват 148 училища от цялата страна.

Годишните награди за образование на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България имат за цел да оценят, насърчат и отбележат върховите постижения в образователния сектор в България. Категориите за периода 2019 – 2021 година са „Учител“, „Директор“ и „Училище“. Общо 49 са били кандидатурите.

Десет години ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ е неизменен участник в състезанието по английски език на асоциацията и ежегодно се нарежда сред победителите. Маркъс Томиъм от IX клас, специалност „Екскурзоводско обслужване“, се класира на трето място в ниво В1. Това е втора победа за него, след като през 2020 година завоюва второ място в ниво А2. Чрез своето представяне той продължи традицията ученици от училището да се нареждат сред най-добрите в България, започната от Деян Христов, който е носител на високата награда за успешно представяне на три последователни национални състезания, и Мартина Стателова, завоювала трето място в ниво В2.

Гимназията по туризъм печели и наградата „Ян Амос Коменски“ – инициатива на Европейския парламент, която се осъществява от Генерална дирекция „Образование, младеж, спорт и култура“ на Европейската комисия. Призът е за училища, които помагат учениците им да се запознаят с Европейския съюз по вдъхновяващ начин. За наградата могат да кандидатстват всички средни училища от ЕС. Награждава се само едно училище от страна – членка на ЕС. Упоритата работа на учителите и учениците от училището ги нареди сред 28-те победители.

За проекта „Професионално развитие на учители и обучители в професионалното образование и обучение с цел повишаване на социалното включване за учене на работното място“ ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ получи и сертификат за качество по „Еразъм+“.

ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ е най-голямата професионална гимназия във Великотърновска област. „Училището на успяващите“ е мотото, избрано от учениците. Обучението е в три направления – „Пътувания, туризъм и свободно време“, „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“, и „Дизайн“.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *