Намалиха карантината и въведоха привилегия за лицата с бустерна доза

ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ДОМАШНА ИЗОЛАЦИЯ ЗА ХОРА С ПОТВЪРДЕНА ДИАГНОЗА COVID-19 СЕ СЪКРАЩАВА ОТ 14 НА 10 ДНИ от датата на положителния резултат при тестване. Контактните лица пък ще останат под карантина с три дни по-малко от първоначално приетото от здравните власти и мярката ще важи за период от 7 дни след последната среща с инфектиран. Това разпореди здравният министър проф. Асена Сербезова, а заповедта вече влезе в сила.

Директорът на Регионалната здравна инспекция има право да отмени предписанието за поставяне под карантина на близко контактно лице, при положение че то има поставена бустерна доза ваксина срещу Covid-19. Условието е човекът да предостави по електронната поща на местното ведомство отрицателен резултат от PCR изследване, направено след 72 ч. от датата на поставяне под карантина. Изолацията се отменя до 24 часа от представяне на документа.

Със същата заповед се отменя условието за задължителна 14-дневна карантина след изписване от лечебно заведение.

Издадените към момента на влизане в сила на заповедта предписания за изолация и карантина се преустановяват след изтичане на посочения в тях срок.

Във Великотърновска област в момента под карантина са поставени 2099 лица. От началото на пандемията до момента мярката е била наложена за над 51 100 души.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *