С влак през цяла Евразия: свързаха най-дългия железопътен маршрут в света

Откриването на трансевразийската железница стана възможно след завършване на голям участък от линията в Лаос

 

Отвориха и последния участък от най-дългия железопътен маршрут в света – 18,5 хиляди километра, свързващ Португалия (най-западната страна в Европа) и Сингапур. Новият маршрут е два пъти по-дълъг от досегашния рекордьор – Транссибирската железница, която свързва Челябинск и Владивосток.
Откриването на трансевразийската железница стана възможно след завършването на участък от релсовия път в Лаос – за пет години Китай построи повече от 400 километра линии в тази страна.
Пътуване от португалската столица Лисабон през Париж, Москва, Пекин до Сингапур със сигурност може да се превърне в едно от най-ярките впечатления в живота на всеки турист, тъй като ще трябва да прекарате поне три седмици на път и да преминете през 13 страни.
Но засега е невъзможно това да се случи без прехвърляне. При това между някои държави влаковете се движат на значителни интервали и на туристите ще се налага да изчакват връзките с нощувки в хотели. През определени азиатски участъци от маршрута пък ще трябва да се пътува с местни влакове в условия, много далеч от комфортните. Като капак заради пандемията пътническите влакове по маршрутите Париж – Москва и Москва – Пекин не се движат, така че приключенската трансевразийска дестинация засега остава в сферата на мечтите.
Експертите обаче очакват огромен наплив от желаещи да изпробват новия маршрут, макар и само в отделни участъци от пътя. От доста години търсенето на дълги пътувания с влак е постоянно високо, дори и по време на ограниченията.
– Много хора пътуват по Транссибирската железница към Далечния изток. А австралийците, след като прекарат известно време в Европа, често се връщат у дома, покривайки част от пътя по този маршрут, вместо да летят със самолет“, обяснява Марк Смит, експерт по международния пътнически транспорт.

Източник: www.kp.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *