Склад и бивше ателие на Георги Костов в ХГ „Борис Денев“ стана място за изкуство

Фоайето на втория етаж също се превръща в изложбена площ

 

Склад на третия етаж на ХГ „Борис Денев“, в който преди това се е помещавало ателието на бившия директор на галерията Георги Костов, е превърнат в зала за конференции, презентации и културни изяви. След големия ремонт и откриването на галерията на 8 септември 2021 г. персоналът се хванал здраво на работа. Първо стаята била разчистена, паркетът изциклен, а стените са боядисани наново. Поставени са столове за над 30 места, както и плазмен телевизор, които галерията вече притежавала. Така с минимални средства и повече усилия в залата станало уютно и вече в нея се провеждат културни прояви.

Да се приобщи това помещение, което дълги години е било склад за непотребни вещи, за да се използва максимално пространството на галерията, беше намерение на директора на галерията Мартин Митев още по време на ремонта, но без да е включено в първоначалния проект.

Още една друга негова инициатива е изпълнена – навсякъде в галерията и извън нея има видеонаблюдение за сигурност на творбите и на хората, които я посещават. На фасадата благодарение на Община Велико Търново са поставени часовници – стара мечта на Ганчо Карабаджаков. Галерията се радва и на нови пейки – дарение от „Кроношпан“.

В камерната зала на третия етаж вече са изнесени няколко лекции на преподаватели от Великотърновския университет. А преди няколко дена там се е състояла постановката „Русалка“ на театър „Весел“. „Една от идеите ни е чрез тези постановки и благодарение на партньорството ни с кукления театър, да привлечем в галерията най-малката публика. Идвайки на постановките, децата ще се запознаят и с богатството, което ние предлагаме. Голямата ни цел е да превърнем ХГ „Борис Денев“ в център на изкуствата.

А това, което се планира в най-скоро време, е фоайето на втория етаж да бъде преустроено по такъв начин, че да се превърне също във временна изложбена площ. Там ще се организират изложбите на художниците, които наемат галерията. След края им всичко ще се връща в първоначалния си вид.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *