Следпразнично – двойно по-малко проверки на противоепидемичните мерки в областта, а заболеваемостта не спира да расте

Община Свищов се превърна в ядро на заразата в региона

 

ПРЕЗ ПЪРВАТА СЕДМИЦА НА 2022 Г. КОНТРОЛЪТ ПО СПАЗВАНЕТО НА COVID МЕРКИТЕ В ОБЛАСТТА Е БИЛ ДВА ПЪТИ ПО-МАЛЪК СПРЯМО ТОЗИ ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ М. Г. Това става ясно от отчета на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново по отношение проведените проверки в обекти с обществено предназначение. От 3 до 9 януари са извършени едва 211 инспекции, което е два пъти по-малко спрямо съблюдаването на ограниченията в периода 13 – 19 декември, за който бе дадено последно информация през 2021 г. от звеното.

През изминалата седмица проверки е имало в места за настаняване, кина, лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, ресторанти, търговски центрове, магазини за промишлени и хранителни стоки, бензиностанции и т.н.

Издадени са общо 11 протоколи за предупреждения и предписания в инспектираните обекти.

На този фон инфекцията не спира да си проправя път във всички населени места в региона. Заболеваемостта за областта възлиза на 485,81 на 100 000 души. Най-драматична остава ситуацията в община Свищов, където заразените са 807 на 100 000 население. Също тревожна е статистиката за община Павликени – 509,11 на 100 000 души, и Велико Търново – почти 490 на 100 000.

Положителна проба за коронавирус са дали първокласник от ОУ „Св. П. Евтимий“, ученик от 2-ри клас в ОУ „Бачо Киро“ и ученик от 9-и клас в Спортно училище „Георги Живков“ във Велико Търново. Диагностицирани са още ученик от 8-и клас в СПГ „Алеко Константинов“ в Свищов и десетокласник в СУ „Вичо Грънчаров“ – Горна Оряховица.

Заради влошено състояние 173 души с потвърдена инфекция са настанени в местни клиники, а 965 лица са на домашна терапия. Починалите са общо 1407 души.

Продължават ваксинациите срещу Covid-19 в разкритите временни имунизационни кабинети в лечебни заведения и в сградата на РЗИ, в практиките на общопрактикуващите лекари и т.н.

Към сряда са поставени 102 149 проби, а със завършен имунизационен цикъл са 50 833 жители на региона. Бустерна доза са получили 11 687 души.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *