Център „Амалипе“ отбеляза празника Василица в Община Велико Търново

За поредна година Център „Амалипе“ отбеляза празника Василица. Васильовден, наричан още Банго Васил, се празнува от повечето ромски групи в България по Юлианския календар на 14 януари. Повсеместно е известен като ромската Нова година. Особено тържествено празникът се отбелязва в Западна България, докато в Източна България той е по-малко известен. Традицията при повечето ромски групи е Васильовден да се празнува три дни – на 13, 14 и 15 януари. Празнуването на Василица е свързано с няколко ромски легенди за Банго Васил/Свети Васил, застъпник и защитник на ромите, който възстановява моста, по който преминават те, след като този мост е бил разрушен от Дявола, и спасява давещите се роми.

В Община Велико Търново празникът започна още на 12 януари сутринта, като в 10,00 часа талантливите ученици от Обединено училище „П. Р. Славейков“ в с. Джулюница посетиха новоназначения областен управител на област Велико Търново Людмила Илиева и й пожелаха първи здраве и берекет през новата година и в новото начинание.

В 11,00 часа същия ден лъчезарните ученици от СУ „Иван Момчилов“, гр. Елена, бяха в Община Велико Търново и поздравиха Общинската администрация.

За финал на местните поздрави в общината инж. Розалия Личева и екипът на РУО бяха домакини на сурвакарите от СУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Сухиндол. Освен наричания учениците показаха и умения в кръшни танци.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *