ВТУ е готов с програмата за Международния летен семинар по български език и култура

За 45-а поредна година във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ от 11 до 31 юли 2022 г. ще се проведе Международният летен семинар по български език и култура. Макар до началото му да има време, програмата му вече е изготвена. И тази година тя включва практически обучения по български език и шест специализирани семинара, съобразени с интересите на участниците: съвременен български език; култура и изкуство на България, българско изобразително изкуство; съвременно българско кино; български фолклор; история и култура на България. В рамките на две седмици участниците ще изучават български песни и народни танци. По традиция са предвидени и две екскурзии, които ще запознаят гостите с красотата на българските градове, като са предвидени посещения в Карлово и Калофер. Последните дни от семинара участниците ще бъдат на Българското Черноморие в курортен комплекс „Албена“.

По време на престоя си във Велико Търново участниците в семинара ще могат да се насладят на аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина“, ще разгледат забележителностите на Велико Търново и Арбанаси, ще се потопят в стария български бит при посещението си в етнографския комплекс „Етър“. В програмата са предвидени и концерти на „Джуниър бенд“ и на Владислава и Тихомир Христозови.

По традиция сред най-забавните вечери са тези на интернационалната кухня.

Лекторите, които ще обучават и допълват познанията на участниците в семинара, са утвърдени специалисти и преподаватели. Сред тях е режисьорът Станимир Трифонов, който ще говори за съвременното българско кино. Проф. д. н. Антоанета Анчева и проф. д. н. Мариана Гърмидолова ще водят семинарите по изобразително изкуство и българска култура. Езиковите познания ще затвърждава гл. ас. д-р Велин Петров, а тези по фолклор – проф. д-р Тодор Моллов.

Основната цел на семинара по български език и култура е да утвърждава българистиката в чужбина.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. ВТУ

One thought on “ВТУ е готов с програмата за Международния летен семинар по български език и култура

  • 17.01.2022 в 16:08
    Permalink

    Бунджака много бърза. Но пак ще падат бонуси.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *