Четири големи изложби през 2022 г. планира Художествената галерия

Според директора Мартин Митев галерия „Борис Денев“ е преди всичко музей, който да опазва и популяризира изкуството. Затова поради наличието на постоянна експозиция тя не може да организира постоянно гостуващи изложби, но пък това, което се планира през настоящата година, е наистина внушително и мащабно. Бъдещите големи изложби ще бъдат в сътрудничество и с участието на галерии от страната.

За 22 март – празника на Велико Търново, ХГ „Борис Денев“ ще представи търновските художници, като експозицията ще бъде от нейния фонд и ще обхване голям период от време.

През юни ще е най-голямото събитие. Съвместно с Кюстендилската галерия ще бъде представен за първи път във Велико Търново Владимир Димитров – Майстора. Изложбата обещава да е изключително мащабна, интересна и е посветена на 140-годишнина от неговото рождение.

През септември покрай Деня на Независимостта ще бъде организирана обща изложба съвместно със Старозагорската галерия. В нея ще бъдат представени отбрани автори от квадрианалето на живописта, което се провежда в Града на липите.

Последната планирана засега изложба за годината ще бъде на един конкретен автор, отново с участието на много галерии от България. Тя ще бъде на румънската художничка Анета Драгушану, която живее в страната и е изключително известна. „Идеята ни е да представим малко на брой, но значими изложби, които ще стоят по-дълго време, подобно на тази на Ганчо Карабаджаков. И които се реализират благодарение на контакти с повече галерии“, каза за в. „Борба“ директорът на културната институция.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *