Болярин и британка инвестират в хотел за домашни любимци във Великотърновско

Двойката е решила да преобрази наследствена къща в място, където собственици на животни да ги оставят за временна грижа

 

ТЪРНОВЕЦЪТ ИВЕЛИН МИХАЙЛОВ И ПРИЯТЕЛКАТА МУ БЕТИ СТЕПЪР ОТ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СА ИЗБРАЛИ СТАРОПРЕСТОЛНАТА ОБЩИНА ЗА СВОЕТО ПЪРВО БИЗНЕС НАЧИНАНИЕ. Двойката планира да открие хотел за домашни любимци с капацитет над 50 места. Идеята им дошла спонтанно, след като си дошли на гости за коледните празници в областния град и техни приятели им споделили, че няма на кого да оставят домашните си любимци, докато са на почивка в Банско. Ивелин предложил на партньорката си да инвестират средства в превръщането на негова наследствена къща във Ветринци в място за настаняване на животни и тя се съгласила. Тепърва двамата ще започват дългата и тромава процедура за разрешителни и всички необходими документи от регулаторните органи, като вече са наели строителна фирма, която да трансформира постройката.

Боляринът споделя, че в чужбина зоохотелите са много разпространени и интересът към тях е огромен. Самият той често оставя кучето си Спайк в такова учреждение в Лондон, когато се налага да отсъства с дни по работа.

„С Бети работим в голяма транспортна фирма и често пътуваме. Започна да ни става неудобно да молим съседите да хранят и разхождат кучето и затова го водим в хотел за домашни любимци. Имаме чудесни впечатления от това място и смятаме да заимстваме концепцията му. Ще създадем място, в което животните да се чувстват прекрасно и да не усещат липсата на стопаните си“, заяви 27-годишният мъж.

ИВЕЛИН УТОЧНИ, ЧЕ ПРЕДВИЖДАТ КЪЩАТА ДА БЪДЕ РАЗДЕЛЕНА НА ТРИ СЕКТОРА – ЗА КУЧЕТА, ЗА КОТКИ И ЗА ДРУГИ, ПО-ДРЕБНИ ЕКЗЕМПЛЯРИ. Ще има обособени стаи, а не клетки върху цимента, както е в повечето български зоохотели. Всички помещения ще бъдат застлани с меки килимчета и ще има специални легла за четириногите. Временните жилища за домашни любимци ще са оборудвани с пъстри купички за храна и вода, играчки и всичко необходимо за уютен и приятен престой. Храната и лакомствата за животните ще доставят от Великобритания самите собственици.

„В процес на преговори сме с ветеринар от Велико Търново, който всеки ден ще посещава хотела, за да следи здравето на настанените животни. В крайна сметка това е най-важното и няма да правим компромис. Ако някое куче, коте или друг обитател се разболее, ще предприемем своевременно лечение“, увери той.

Търновецът подчерта, че за сигурността на всички домашни любимци няма да се приемат такива без ваксини и паспорт.

За да бъде възможно най-приятен престоят на животните, в зоохотела ще се предлагат и разкрасителни процедури – т.нар. грууминг манипулации. Ще бъде обособена зона за къпане, прически и подрязване на ноктите на посетителите. Тази екстра обаче ще се заплаща допълнително.

„Бизнес начинанието ни ще даде работа на трима души, които ще се грижат денонощно за животните. Дори се надяваме да наемем възрастни хора от селото, които са с малки пенсии. Най-важното е работниците да обичат животните и да са отговорни“, твърди нашенецът.

Ивелин и Бети планират, ако начинанието им постигне желаните резултати, да се преместят за постоянно във Велико Търново и да развият верига от зоохотели у нас.

„От известно време с приятелката ми обмисляме идеята да напуснем Великобритания и да започнем живот на по-спокойно и чисто място. Това е шансът, който чакахме, и ще направим необходимото, за да се възползваме максимално от него“, допълва търновецът.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *