Наплив за бустерни дози в региона, ваксинационните пунктове работят на пълни обороти

Трета игла вече може да се поставя и от препарата Janssen

 

ОГРОМЕН ИНТЕРЕС КЪМ ВАКСИНИРАНЕТО С ТРЕТА ИГЛА ИМА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКО. От общо поставените рекордни за региона 1165 дози за денонощие 875 са били бустерни. 12 562 лица вече са подсилили имунната си защита си срещу коронавируса с реваксинация и притежаватт т.нар. суперзелен сертификат. Това поставя областта на девето място по брой бустерни дози по региони у нас.

От здравното министерство посочват, че освен препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna бустерна доза може да се приложи и от продукта на Janssen. Инжектирането й е допустимо поне 2 месеца след първата доза.

Националният експертен консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчва и преболедувалите Covid-19 да се ваксинират с пълна имунизационна схема, въпреки че са се срещали със заразата. При лица, заболели от Covid-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза се поставя не по-рано от 3 месецa след потвърждаване на диагнозата.

Специалистите са категорични, че реимунизацията предпазва от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край. Медиците не отхвърлят възможността ваксинираните да се заразяват с инфекцията, но са убедени, че ако това се случи, то симптомите ще са незначителни.

До момента във Великотърновско са поставени 103 314 дози, а с две игли са имунизирани общо 50 977 лица.

Желаещите да бъдат ваксинирани могат да го направят през уикенда в сградата на РЗИ във Велико Търново, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, изнесения пункт на територията на Търговски парк – Велико Търново, (ул. „Магистрална“ N 17) и в общинската болница в Павликени. Инжектиране на защитен препарат правят и личните лекари.

Междувременно 14-дневната заболеваемост от коронавирус възлиза на 478,41 на 100 000 население, а в болница са настанени 183 души. На домашно лечение са 1042 лица. Починалите са 1413 души.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *