ЕленаКултура

Талантливи момичета от Елена с награди от национален конкурс

Ученици от кръжока по живопис и приложни изкуства при Центъра за подкрепа за личностното развитие в град Елена с ръководител Мирослав Лазаров заеха призови места на националния конкурс по народно приложно изкуство „От Коледа до Васильовден“, който се организира всяка година от Министерството на образованието и Националния дворец на децата.

Даниела Тонева, на 11 години, беше отличена с първо място във втора възрастова група от раздел „Керамика“. В същата област третокласничката Йорданка Джурова е втора. Двете талантливи момичета изработиха керамични пана, свързани с обичаите „Коледуване“ и „Сурваки“. От няколко години малките художнички посещават редовно занятията в кръжока към центъра и имат много отличия на общински конкурси за изящни и приложни изкуства.

Конкурсът има за цел да съхрани и популяризира българските народни обичаи, да стимулира интереса на участниците към богатото наследство на народното приложно изкуство. Осъществява се в три направления – етнография, изобразително изкуство и литературно творчество, и в него могат да участват ученици от 1-ви до 12-и клас, разделени в три възрастови групи.

В конкурса през 2020 г. от ЦПЛР в Елена участваха сестрите Яна и Мия Василеви, които също спечелиха награди, представяйки се в раздел „Апотропейни предмети“ – геги. Мия е първа година ученичка в Националната гимназия по приложни изкуства „Тревненска школа“, специалност „Интериорен дизайн“, където продължава да развива и усъвършенства своя талант.

Мария СИМЕОНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *