Учителка ръководи мачове в Шампионска лига, Галя Ечева сбъдва мечтата си, вече е в първа група на УЕФА

От началото на 2022 година Галя Ечева вече е в първа група на международните футболни съдии. С много труд, лишения и постоянство, родената на 27.03.1988 г. във Велико Търново бивша футболистка сбъдна мечтата си да ръководи мачове на най-високо ниво. Галя вече е свирила мачове в Шампионска лига за жени, както и световни квалификации, но вече ще й бъдат поверявани по-отговорни срещи с по-равностойни съпернички.

„Още от дете започнах да играя футбол с татко и момчетата в Ресен. През 2003г. за първи път отидох на проби в ЖФК „Грандхотел Варна“ с треньор Боряна Десподова. После се състезавах за LP Super sport (София), с треньор Лъчезар Паланков. Станахме републикански шампиони на България и за първи път играх мач в Шампионска лига в Словакия“, разказва Галя Ечева.

От края на 2006 г. до 2010 г. тя е част от ЖФК „Болярки“, водени от Валентин Витанов, който по онова време работи съвместно са легендата Петър Харалампиев.

Контузия в коляното слага край на футболната й кариера, а срещата на стадион „Ивайло“ с друга международна съдийка Йорданка Корчева се оказва решителна и избира да продължи като рефер. Естествено, започва като асистент-съдия, а впоследствие й дават шанс да ръководи първо детски мачове, а след това и на юноши и мъже.

„През 2014 г. станах международен съдия, дебютът ми бе в Босна и Херцеговина. Специални благодарности към Йорданка Корчева, с която и до ден днешен тренираме заедно, ходим на мачове, дава ми съвети и препоръки в професионален и в личен план. За изграждането ми като съдия имат заслуги и всички делегати, с които съм била на мачове, и всички колеги съдии от В. Търново. Огромна помощ ми оказват треньорите по физическа подготовка Свилен Митрофанов и Тодор Тодоров“, категорична е Галя Ечева. Междувременно тя завършва бакалавърска степен „История и география“ във Великотърновския университет. Следва магистратура „Физическо възпитание“, пак във ВТУ, а в момента е докторант с научен ръководител проф. Георги Игнатов, бивш рефер от елита. Галя Ечева е учителка в ОУ „Христо Ботев“ в Ресен и е изключително благодарна на директорката Меглена Каралеева и колегите си за разбирането и подкрепата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *