Майстори на домашни вина, ракии и кулинарни изкушения събра ТД „Трапезица 1902“ в Деня на производителя

Традиционния Ден на производителя проведе и тази година ТД „Трапезица 1902“. Той се организира за 13-и път, а партньори на туристическото дружество са Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново и Съюзът на енолозите в България.

В събитието за дегустация на домашно приготвени напитки и храни се включиха над 90 производители и ценители. В категориите червено и бяло вино, розе и ракия бяха представени 45 проби. А в категорията кулинария – 21 ястия. Всички те бяха оценявани от компетентно жури.

В раздела „Хлебни и сладкарски изделия“ най-високо бе оценена питката „Ветрило“ на Стефка Ненова, следвана от Веска Петрова – солени кошнички, и Мария Кирилова – сладкиш с бонбони лакта. Кулинарният „шедьовър“ – пататник с овнешко месо, на Красимира Друмева в тази категория се оказа най-добър. След нея в своеобразната класация се наредиха Христо Иванов – салата „Пак пий“, и Милена Дамянова – салата вариация „Сельодка под шуба“.

В категорията на домашните напитки най-високо бе оценена гроздовата ракия на Христо Иванов, следван от Георги Димитров и Блажин Блажинов. Най-доброто домашно червено вино според журито е измайсторил Недко Христов. Той се представи и с най-хубаво домашно розе, а в тази категория след него се нареди Пролетинка Лунчева. Фаворит при белите вина е домашно приготвеното на Радка Клинчева, на второ и трето място в класацията са Явор Клинчев и Йордан Мухтанов.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. ТД „Трапезица“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.