Награда за проекта „Храна за очите“ на Гимназията по туризъм

Учениците от екоклуб „Силивряк“ от Гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон“ за пореден път участваха в конкурса „Посланици на здравето”.

Техният проект „Храна за нашите очи“ е класиран на първо място от Министерството на младежта и спорта. Конкурсът се провежда в три възрастови категории: 1 – 4 клас; 5 – 7 клас; 8 – 12 клас, и протича в две фази.

Проектът е насочен към привличане вниманието на учителите, учениците и техните родители за съхранение на доброто зрение в условията на обучение в електронна среда с помощта на продукти за хранене, както и изучаване на храните и техните компоненти, влияещи върху здравето на очите и качеството на зрението.

В рамките на проектните дейности учениците проучиха свойствата на храната, нейните компоненти и въздействието й върху здравето на очите и качеството на зрението, идентифицираха се знанията на учениците за храните, полезни за зрението, и се формира отговорно отношение към собственото здраве чрез създаване на навици за здравословен начин на живот.

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето“ се провежда в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора с цел превенция на поведенческите рискови за здравето фактори, свързани с нездравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.

„Посланици на здравето” цели да събуди интереса на учениците и да засили осведомеността им за мерките за намаляване и ограничаване на преждевременната смъртност, заболеваемост и последствията за здравето от основните хронични незаразни болести (сърдечносъдови заболявания, злокачествени новообразувания, хронични белодробни болести, диабет), свързани с рисковите фактори – тютюнопушене/пушене, злоупотреба с алкохол, нездравословен модел на хранене и ниска физическа активност.

Партньори в рамките на конкурса са няколко министерства, както и СЗО и Българският младежки червен кръст.

Всички членове на екоклуба са от ХII „а“ клас, специалност „Организация на туризма и свободното време“, а техен  ментор е Албена Иванова, учител по биология и здравно образование.

 

Снимка: екоклуб „Силивряк”

2 thoughts on “Награда за проекта „Храна за очите“ на Гимназията по туризъм

 • 17.01.2022 в 14:25
  Permalink

  Всичко е в нашите ръце. Най- добрият доктор за теб, си ти самият.

  Отговор
 • 17.01.2022 в 20:55
  Permalink

  Ами като няма болница в Велико Търново децата от курсовете по туризъм се занимават с здравеопазване!Бърза помощ може да е туристицеско бюро!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.