Омикрон вече е във Великотърновска област, здравните власти засега спират пореден локдаун

За да се избегне пълното затваряне, увеличават интензивните легла в региона

ПРЕДВИЖДАНИЯТ ПЪЛЕН ЛОКДАУН В ОБЛАСТТА СЪГЛАСНО НОВИЯ НАЦИОНАЛЕН ПЛАН ЗА СПРАВЯНЕ С ПАНДЕМИЯТА СЕ ОТЛАГА ЗА НЕОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ. За да се избегне парализирането на обществения живот, предстои увеличение на броя на интензивните легла за лечение на болни от Covid-19. Тревога обаче буди фактът, че само в две клиники в региона са достъпни звена за реанимационни грижи за инфектирани. Междувременно вече е доказано присъствието на варианта Омикрон във Великотърновско.

Заради ръста на заразени от понеделник в сила влиза заповед на шефката на РЗИ д-р Евгения Недева за преустановяване на плановия прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения за болнична помощ на територията на областта с изключение на процедури, свързани с трансплантация на органи и тъкани, ражданията, психиатричната помощ и рехабилитацията. Това съобщи заместник-директорът на звеното д-р Красимира Петрова.

„Във Великотърновска област разполагаме общо с 263 легла за болни от коронавирус. От тях 245 са за пациенти в неусложнено състояние, а 18 за интензивни грижи. Заетостта на леглата за инфектираните в средно тежко състояние е 50 процента, а реанимационните легла са заети на 61,11 процента. Получихме уверение, че от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ще увеличат с по 2 интензивните легла и благодарение на свободните места, смятам, че няма да се стигне до локдаун в областта“, коментира д-р Петрова.

Тя информира, че в момента има 10 инфектирани деца, които са хоспитализирани в региона. Четирима от малчуганите са настанени за лечение в областната клиника, 3 – в горнооряховската болница, а останалите са извън територията на региона.

„Имаме доказани три проби на Омикрон към 4 януари. Заболелите лица са издирени. Те не са ваксинирани, не са пътували в чужбина, а са участвали са в различни събирания. Сред тях няма деца. Диагностицираните са на възраст между 30 и 60 години и са на домашно лечение“, заяви д-р Петрова.

По думите й засега няма да има въвеждане на нови мерки в сферата на образованието и учениците продължават присъствено обучение при тестване веднъж седмично.

Зам.-директорът на РЗИ посочи, че 14-дневната заболеваемост в областта е 535,44 на 100 хил. души население. В болница са настанени 182 лица, а в домашна изолация се лекуват 1185 души. Починалите са 1430.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.